Na osnovu clana 75. alineja 2. Zakona o unutrasnjim poslovima Federacije Bosne i Hercegovine ("Sluzbene novine Federacije BiH", broj 1/96), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, donosi

UREDBU O NAORUZANJU I OPREMI FEDERALNE POLICIJE I DRUGIH SLUZBENIKA FEDERALNOG
MINISTARSTVA UNUTRASNJIH POSLOVA FEDERALNOG MINISTARSTVA UNUTARNJIH POSLOVA

Clan 1.

Ovom uredbom propisuju se vrste naoruzanja, opreme i sredstava, kao i uslovi za njihovo koristenje pri vrsenju poslova i zadataka iz nadleznosti federalne policije i drugih sluzbenika Federalnog ministarstva unutrasnjih poslova Federalnog ministarstva unutarnjih poslova (u daljem tekstu: Federalno ministarstvo).

Clan 2.

Radnici policije i drugi sluzbenici naoruzani su oruzjem, orudjem, hemijskim oruzjem i sredstvima, a opremljeni su licnom, kolektivnom i posebnom opremom i sredstvima. Jedinice policije, Antiteroristicka jedinica i Jedinica za osiguranje licnosti i zgrada, mogu biti opremljene avionima, helikopterima, oklopnomehanizovanim sredstvima i drugim vozilima specijalne namjene sa odgovarajucim naoruzanjem, sredstvima i opremom, o cemu odlucuje Vlada Federacije Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: Vlada Federacije).

Clan 3.

Oruzje ukljucuje bilo koje smrtonosno oruzje, predmet ili sistem iz kojeg se moze ispaliti hitac, zrno, eksploziv, granata, bomba, raketa ili drugi projektil, kao i drugi sastavni dijelovi ili oprema za oruzje ili sistem naoruznja i sve vrste municije, predvidjene ovom uredbom.

Clan 4.

Vrste oruzja su: pistolj, automatski pistolj, revolveri, puske (poluautomatske, automatske i snajperske), automati i puskomitraljezi.
Vrste orudja su: puskomitraljezi, rucni bacaci, minobacaci, bestrzajni protivoklopni topovi, lahki protivavionski topovi i protivavionski mitraljezi i municija za ta orudja. Vrste hemijskog oruzja su: gasne puske i gasni pistolji, a vrste hemijskih sredstava su gasni lanseri, rasprsivaci, bombe, razne vrste sprejova i municije (hemijska punjenja) za koje je izdat atest ovlastene ustanove ili preduzeca. Minskoeksplozivna sredstva i municija su: rucne bombe,
tromblonske mine i municija za oruzje i orudje iz clana 4. st. 1, 2. i 3.
Licna, kolektivna i posebna oprema i sredstva obuhvataju:
opremu i sredstva za odrzavanje javnog reda i mira; opremu i sredstva za kontrolisanje i regulisanje saobracaja na putevima; opremu i sredstva za kontrolu prelaska drzavne granice; opremu i sredstva za izvrsavanje zadataka javne bezbjednosti na moru, plovnim rijekama i jezerima, zraku i zracnim objektima; opremu i sredstva za licnu zastitu radnika policije; kriminalistickotehnic ka sredstva i opremu; sredstva i opremu za kontradiverzionu
zastitu; sisteme i sredstva veze; i sredstva i opremu za elektronsko istrazivanje; specijalni tehnicki uredjaji i oprema, te druga oprema i sredstva potrebna radnicima policije u izvrsavanju zadataka u organizacionim jedinicama policije. Antiteroristicka jedinica policije pored naoruzanja sredstava i opreme iz stava 4. ovog clana, dodatno se obucava i oprema, u skladu sa odredbama Zakona o unutrasnjim poslovima Federacije Bosne i Hercegovine, demokratskim policijskim principima i Smjernicama Komesara medjunarodnih policijskih snaga
(IPTF).

Clan 5.

Za izvrsavanje redovnih sluzbenih poslova, radnici policije naoruzani su pistoljem i nose palicu, sredstva za vezivanje (lisiceuniverzalne), rezervni okvir municije, univerzalni nozic (leterman, gerber i sl.), sredstvo veze, policijsku znacku i iskaznicu za identifikaciju. Federalni ministar unutrasnjih poslova (u daljem tekstu: ministar) odredjuje kojim ce oruzjem i orudjem, hemijskim oruzjem i sredstvima, te licnom i kolektivnom i posebnom opremom i sredstvima iz clana 4. ove uredbe biti naoruzani i opremljeni radnici policije i drugi sluzbenici Federalnog ministarstva u izvrsavanju odredjenih zadataka.

Clan 6.

Vlada Federacije na prijedlog ministra utvrdjuje blize kriterije za opremanje organizacionih jedinica Federalnog ministarstva oruzjem, orudjem, sredstvima i opremom iz clana 4. ove uredbe.

Clan 7.

Vlada Federacije na prijedlog ministra donosi odluku o nabavci materijalnotehnickih sredstava i opreme iz clana 2. stav 2. ove uredbe.

Clan 8.

Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja
u "Sluzbenim novinama Federacije BiH".
V broj 26/98
8. januara 1998. godine
Sarajevo
Premijer
Edhem Bicakcic, s. r.