Na osnovu clana 154. Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju ("Sluzbene novine Federacije BiH", broj 29/98), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, donosi

UREDBU O OSNIVANJU AGENCIJE ZA PENZIJSKO I INVALIDSKO OSIGURANJE

Clan 1.

Ovom uredbom osniva se Agencija za penzijsko i invalidsko osiguranje Federacije Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: Agencija), utvrdjuje njen pravni polozaj, sjediste, djelatnost, nadleznost, upravljanje, rukovodjenje i finansiranje Agencije.

Clan 2.

Agencija ima svojstvo pravnog lica. Sjediste Agencije je u Sarajevu, ulica Alipasina broj 41.

Clan 3.

Djelatnost Agencije je obavljanje strucnih i drugih poslova, a narocito:
vrsi koordinaciju izmedju nosilaca penzijskog i invalidskog osiguranja u poslovima iz njihove nadleznosti, osim poslova iz clana 155. Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju ("Sluzbene novine Federacije BiH", broj 29/98), ucestvuje u pripremi: prednacrta zakona o organizaciji penzijskog i invalidskog osiguranja iz clana 153. stav 1. Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, Zakona o maticnoj evidenciji o osiguranicima i korisnicima prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja, pripremi propisa iz clana 25. stav 2, clana 92. stav 4, clana 98. stav 3, clana 117, stav 2, clana 138. i clana 149. Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, koje donosi Vlada Federacije Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: Vlada), odnosno na njih Vlada daje saglasnost, ucestvuje u pripremi prijedloga propisa o reformi sistema penzijskog i invalidskog osiguranja, obavlja i druge poslove koje joj povjeri Vlada, nadlezno federalno ministarstvo i nosioci penzijskog i invalidskog osiguranja.

Clan 4.

Sredstva za rad Agencije osiguravaju se u Budzetu Federacije Bosne i Hercegovine i iz naknade za obavljanje usluga nosiocima osiguranja.

Clan 5.

Agencijom rukovodi direktor. Direktor ima zamjenika. Direktora i zamjenika direktora imenuje Vlada Federacije.

Clan 6.

Direktor ce u roku od deset dana od dana stupanja na snagu ove uredbe donijeti pravilnik o unutrasnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta u Agenciji. Na pravilnik o unutarnjoj organizaciji Agencije Vlada Federacije daje saglasnost.

Clan 7.

Nadzor nad radom i nadzor nad zakonitoscu rada Agencije vrsi Federalno ministarstvo socijalne politike, raseljenih osoba i izbjeglica.

Clan 8.

Ova uredba stupa na snagu danom objavljvanja u "Sluzbenim novinama Federacije BiH".

V broj 269/98
6. oktobra 1998. godine
Sarajevo


Premijer
Edhem Bicakcic, s. r.