Na osnovu clana 10. stav 2. Zakona o porezu na dobit preduzeca ("Sluzbene novine Federacije BiH", broj 32a/97), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, donosi

ODLUKU O VISINI I NACINU OBRACUNA AMORTIZACIJE I REVALORIZACIJE STALNIH SREDSTAVA KOJI SE PRIZNAJU U RASHODE U PORESKOM BILANSU

I

Ovom odlukom propisuje se nacin obracuna amortizacije i revalorizacije stalnih sredstava koja se poreskom obvezniku priznaje kao poreski rashod. Amortizacija stalnih sredstava priznaje se kao porezni rashod obracunata proporcionalnom metodom u skladu sa Racunovodstvenim standardima ("Sluzbene novine Federacije BiH", broj 2/95), RS 13Amortizacija tacka 13.26 Nomenklatura sredstava za amortizaciju (u daljem tekstu: RS 13). Ako porezni obveznik koristi drugu metodu obracuna amortizacije iz RS 13, duzan je uz podnosenje poreskog bilansa priloziti obracun amortizacije po metodi koju koristi za racuno vodstvene svrhe i porezno dopustive amortizacije po proporcionalnoj metodi.

II

Amortizacija se obracunava za svako stalno sredstvo pojedinac no. Jednom amortizovana sredstva ne mogu se ponovo ukljuc ivati u obracun amortizacije i kada su ista i dalje u upotrebi. Obracun amortizacije stalnih sredstava pocinje prvog dana mjeseca koji slijedi iza mjeseca u kojem je stalno sredstvo stavljeno u upotrebu. Obracun amortizacije za prodata, unistena, rashodovana ili na drugi nacin otudjena stalna sredstva obavlja se do kraja mjeseca u kojem su stalna sredstva bila u upotrebi. Neotpisani dio sredstava iz stava 4. ove tacke u cjelosti se priznaje u poreske rashode.

III

U porezni rashod priznaje se jednokratan otpis stalnih sredstava cija je pojedinacna nabavna vrijednost u trenutku nabavke manja od 250 KM.

IV

U poreskom bilansu u rashode se priznaje revalorizacija stalnih sredstava u skladu sa RS 1 i RS 2.

V

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Sluzbenim novinama Federacije BiH", a primjenjivat ce se za utvrdjivanje poreske obaveze za 1998. godinu.
V broj 154/98 30. juna 1998. godine Sarajevo
Premijer Edhem Bicakcic, s. r.