Na osnovu clana 9. Carinskog zakona ("Sluzbene novine Federacije BiH", br. 2/95, 9/96, 18/96 i 25/97), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, donosi

ODLUKU O POSEBNIM MJERAMA CARINSKOG NADZORA U SLOBODNOJ ZONI

I

Ovom se odlukom propisuju mjere carinskog nadzora i nacin vodjenja evidencije o robi koja se uvozi u slobodnu zonu, o domacoj robi koja se upucuje u slobodnu zonu, odnosno o robi koja se izvozi iz slobodne zone, o robi koja se iz slobodne zone privremeno upucuje radi ispitivanja, atestiranja, popravka, predstavljanja na trzistu ili oplemenjivanja, te o robi koja se iz slobodne zone stavlja u promet na domacem trzistu.

II

Carinski nadzor u slobodnoj zoni obavlja se na ulaznim i izlaznim mjestima slobodne zone, odnosno dijela slobodne zone. Mjere carinske kontrole kao i druge kontrole unutar slobodne zone obavljaju se samo iznimno, ako postoji opravdana sumnja u podnesene podatke. Sva roba koja ulazi u slobodnu zonu ili izlazi iz slobodne zone prijavljuje se nadleznoj carinarnici, u skladu s ovom odlukom. Carinjenje robe u slobodnoj zoni obavlja se po hitnom postupku.

III

Na osobe koje ulaze na podrucju slobodne zone i na osobe koje izlaze s podrucja slobodne zone primjenjuju se mjere carinskog nadzora predvidjene za prelazak carinske linije, a po potrebi i druge mjere granicne kontrole.

IV

Ulaz i izlaz robe i osoba obavlja se u redovnom prometu u vremenu koje zajednicki utvrdjuje preduzece slobodna zona i nadlezna carinarnica.

V

Roba koja se uvozi, izvozi, provozi i smjesta u slobodnu zonu, osim izvozne ocarinjene robe, prijavljuje se carinarnici za uvoz i prevoz robe ili izjavom o teretu uz koju se prilazu isprave po kojima je roba dopremljena u slobodnu zonu. Izvozno ocarinjena roba prijavljuje se carinarnici, radi smjestaja u slobodnu zonu po izvoznoj carinskoj deklaraciji. Domaca roba koja se upucuje u slobodnu zonu, moze se prijaviti carinarnici i nalogom, popisom roba, racuna za robu ili drugim odgovarajucim dokumentom ako sadrze sve podatke iz prijave za uvoz i prevoz robe.

VI

Izvoz robe iz slobodne zone prijavljuje se carinarnici podnosenjem izvozne carinske deklaracije. Stavljanje robe u promet izvan slobodne zone na domace trziste prijavljuje se carinarnici podnosenjem uvozne carinske deklaracije. Obaveza placanja carine i drugih uvoznih pristojbi nastaje za robu koja se iz slobodne zone stavlja u promet na trziste Federacije Bosne i Hercegovine danom izlaska robe iz slobodne zone. Visina carine i drugih uvoznih prostojbi utvrdjuje se po propisima koji se primjenjuju, odosno vrse na dan podnosenja carinske deklaracije, a u skladu sa clanom 21. Zakona o slobodnim zonama.

VII

Roba privremeno upucena iz slobodne zone radi ispitivanja, atestiranja ili predstavljanja na trzistu prijavljuje se carinarnici podnesenjem izlaznog lista za privremeno iznosenje robe iz slobodne zone uz navodjenje roka vracanja te robe u slobodnu zonu. Roba privremeno upucena iz slobodne zone radi popravka ili oplemenjivanja prijavljuje se carinarnici izvoznom carinskom deklaracijom za privremeni izvoz robe, odnosno uvoznom carinskom deklaracijom za privremeni uvoz robe.

VIII

Ako je carinarnici kao prijava za domacu robu koja se upucuje u slobodnu zonu podnesen nalog, popis robe, racun ili drugi odgovarajuci dokument za robu u skladu sa tockom V stavak 3. ove odluke, carinarnica na podnesenom nalogu, popisu robe, racuna odnosno drugom odgovarajucem dokumentu potvrdjuje da je obavljen pregled i utvrdjeno ispravno, odnosno neispravno stanje.

IX

Korisnik slobodne zone razduzuje se kolicinski robom, povezujuci isprave u evidenciji o ulasku robe s ispravama o izlasku robe iz slobodne zone. Nastale razlike u kolicini robe koja je usla u slobodnu zonu i robe koja je izasla iz slobodne zone, korisnik slobodne zone pravda normativom utroska sirovina, reprodukcijskih i potrosnih materijala, pogonskog goriva i drugog goriva u obavljanju privrednih djelatnosti u slobodnoj zoni, poslovima prodaje na veliko i prodaje na malo u okviru obavljanja privrednih djelatnosti u slobodnoj zoni, zapisnikom o unistenju robe i drugim razlozima nastalih razlika.

X

Promjena vlasnika robe u prometu na veliko u okviru slobodne zone prijavljuje se carinarnici na osnovu ugovora (kupoprodajnog i sl.). Carinarnica u carinskoj prijavi evidentira promjenu vlasnika.

XI

Ulaz robe u slobodnu zonu i izlaz robe iz slobodne zone iz toc. V, VI i VII kao i razduzivanja razlika u kolicini robe iz tocke IX, te promjena vlasnika iz tocke X, unosi se u kontrolnik ulaza i izlaza robe slobodne zone. U isprave iz stavka I ove tocke upisuje se broj kontrolnika.

XII

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Sluzbenim novinama Federacije BiH".
V broj 11/98
8. januara/sijecnja 1998. godine Sarajevo
Premijer Edhem Bicakcic, s. r.