Na osnovu clana 81. stav 3. Zakona o zdravstvenoj zastiti zivotinja ("Sluzbeni list SR BiH", broj 14/78), a koji se na osnovu clana IX.5.(1) Ustava Federacije Bosne i Hercegovine primjenjuje kao federalni propis, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, donosi

ODLUKU O GODISNJOJ VISINI TAKSE ZA DRZANJE PASA

I

Za drzanje pasa u seoskim podrucjima placa se, prilikom registracije, taksa u iznosu od 2,00 KM po jednom psu. Za drzanje pasa u urbanim podrucjima placa se, prilikom registracije, taksa u iznosu od 30,00 KM po jednom psu. Za drzanje lovackih pasa u urbanim podrucjima placa se, prilikom registracije, taksa u iznosu od 10,00 KM po jednom psu. Za drzanje pasa u stanovima placa se, prilikom registracije, taksa u iznosu od 50,00 KM po jednom psu.

II

Takse iz tacke I ove odluke placaju se u KM, a do pustanja u opticaj KM, naknade se mogu placati u DEM ili protuvrijednosti valuta koje se koriste u platnom prometu u Federaciji Bosne i Hercegovine, po srednjem tecaju, koji utvrdjuje nadlezna finansijska organizacija na dan placanja.

III

Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje vaziti Naredba o visini takse za drzanje pasa ("Sluzbene novine Federacije BiH", broj 24/96).

IV

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Sluzbenim novinama Federacije BiH".
V broj 36/98 5. februara 1998. godine Sarajevo
Premijer Edhem Bicakcic, s. r.