Na temelju clanka 19. stavak 1. Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ("Sluzbene novine Federacije BiH", br. 1/94 i 8/95), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, donosi

UREDBU O OBRAZOVANJU FEDERALNE KOMISIJE ZA NESTALE OSOBE

Clanak 1.

Ovom uredbom obrazuje se Federalna komisija za nestale osobe (u daljem tekstu: Federalna komisija) u tijeku rata u Bosni i Hercegovini i utvrdjuju njeni zadaci.

Clanak 2.

Federalna komisija obavlja slijedece poslove i zadatke:
- vodi evidenciju drzavljana Bosne i Hercegovine i Federacije Bosne i Hercegovine nestalih i zatocenih uslijed ratnih dejstava na teritoriji Bosne i Hercegovine i susjednih drzava odnosno bivsih jugoslovenskih republika,
- poduzima neposredne aktivnosti na pronalazenju osoba iz prethodne alineje, kao i na utvrdjivanju konacne istine o sudbini tih osoba,
- poduzima aktivnosti u cilju evidentiranja, pronalazenja, identificiranja i preuzimanja tijela poginulih osoba,
- prikuplja podatke o masovnim i pojedinacnim grobnicama na teritoriji Federacije BiH i Bosne i Hercegovine,
- pronalazi i obiljezava lokalitete masovnih i pojedinacnih grobnica,
- sudjeluje u uvidjajima na licu mjesta u suradnji sa nadleznim kantonalnim-zupanijskim sudom u svezi iskopavanja- ekshumacije, fiksiranja tragova, obdukcija, utvrdjivanja identiteta, prikupljanje dokaznog materijala za nadlezne organe i druge potrebne radnje,
- organizira asanaciju terena,
- otprema posmrtne ostatke zrtava radi sahrane na izabranim lokacijama,
- obavjestava javnost po potrebi, o rezultatima istrazivanja i utvrdjenim cinjenicama,
- daje po potrebi podatke s kojim raspolaze, nadleznim organima,
- na temelju evidencije izdaje odgovarajuce potvrde obiteljima nestalih,
- ostvaruje suradnju sa specijalizovanim agencijama pri UN (UNHCR i dr.) specijalnim izaslanikom Ujedinjenih nacija za ljudska prava na prostorima bivse Jugoslavije, - SFOR-om, Radnom grupom Medjunarodnog komiteta Crvenog kriza za trazenje nestalih osoba, Medjunarodnim sudom za ratne zlocine u Hagu i drugim medjunarodnim i domacim organizacijama i institucijama koje se bave pitanjem nestalih, zatocenih i poginulih osoba.
Polovicu troskova vezanih za poslove iz alineje 6, 7. i 8. ovog clanka osigurava Vlada Federacije, a polovicu tih troskova osigurava kanton-zupanija na cijem podrucju se vrsi ekshumacija.
Ako se ekshumacija vrsi na prostoru Republike Srpske, troskove vezane za poslove iz alineje 6, 7. i 8. ovog clanka osigurava Vlada Federacije na prijedlog federalnog ministra pravde ukoliko nisu osigurana na drugi nacin.

Clanak 3.

Federalna komisija u svojim aktivnostima neposredno suradjuje sa organima unutarnjih poslova, tuziteljstvima i sudovima u opcini, kantonu-zupaniji i Federaciji i drugim nadleznim tijelima i institucijama u Federaciji.

Clanak 4.

Federalna komisija ostvaruje potrebnu suradnju sa odgovarajucom komisijom za nestale, zatocene i poginule osobe u Republici Srpskoj na poduzimanju potrebnih mjera na identifikaciji nestalih osoba.
Federalna komisija pribavlja potrebne dozvole odgovarajuce komisije Republike Srpske za otvaranje i ekshumaciju masovnih i pojedinacnih grobnica na teriritoriji Republike Srpske od strane najblizeg stvarno nadleznog suda iz Federacije.

Clanak 5.

Federalna komisija se sastoji od predsjedavajuceg, dopredsjedavajuceg i odredjenog broja clanova, koji se utvrdjuje aktom o unutarnjem ustrojstvu Federalne komisije na koji suglasnost daje Vlada Federacije.
Predsjedavajuci i dopredsjedavajuci na mogu biti iz istog naroda.
Predsjedavajuceg i dopredsjedavajuceg Federalne komisije postavlja i razrjesava Vlada Federacije na usaglasen prijedlog premijera i zamjenika premijera.
Rukovodjenje Federalnom komisijom vrsi se naizmjenicno svakih tri mjeseca.

Clanak 6.

Predsjedavajuci i dopredsjedavajuci Federalne komisije u ravnopravnom statusu:
- predstavljaju Federalnu komisiju i rukovode njenim radom,
- potpisuju akte koje donosi Komisija i
- vrse druge poslove iz nadleznosti Federalne komisije

Clanak 7.

Status, radni odnos, placa, naknade i druga pitanja osoba angaziranih u Federalnoj komisiji uredit ce se posebnom odlukom Vlade Federacije, na usaglasen prijedlog kopredsjedavajuc ih Federalne komisije.

Clanak 8.

Federalna komisija o svom radu izvjestava Vladu Federacije.

Clanak 9.

Sredstva za rad Federalne komisije osiguravaju se u Proracunu Federacije.

Clanak 10.

Danom stupanja na snagu ove uredbe na prostoru Federacije Bosne i Hercegovine, prestaju sa radom dosadasnje komisije koje su se bavile poslovima iz nadleznosti ove uredbe.

Clanak 11.

Ova uredba stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Sluzbenim novinama Federacije BiH".
V broj 109/97
3. jula/srpnja 1997. godine
Sarajevo

Premijer
Edhem Bicakcic, s. r.