Na osnovu clana 7. a u svezi sa clanom 3. st. 2. i 3. Zakona o kontroli cijena ("Sluzbene novine Federacije BiH", broj 2/95), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, donosi

ODLUKU O ZASTITNIM CIJENAMA POJEDINIH POLJOPRIVREDNIH PROIZVODA U 1997. GODINI

I

Ovom odlukom utvrdjuje se vrsta i visina zastitnih cijena pojedinih poljoprivrednih proizvoda, prava i obaveza privrednih subjekata pri vrsenju otkupa trzisnih viskova, kao i nadzor nad njezinim sprovodjenjem.

II

Otkup pojedinih poljoprivrednih proizvoda po zastitnim garantovanim cijenama vrsi se, i to za:
- psenica svih klasa 0,40 DEM/kg
- raz svih klasa 0,40 DEM/kg.

III

Otkup i isplatu preuzetih proizvoda iz tocke II ove odluke vrsi Federalna direkcija za robne rezerve ili od nje ovlasteni privredni subjekt registrovan i osposobljen za otkup, prikupljanje, skladistenje i preradu navedenih proizvoda.

IV

Otkup pojedinih poljoprivrednih proizvoda po zastitnim minimalnim-otkupnim cijenama vrsi se i to za:
- jecam 0,35 DEM/kg
- kukuruz 0,33 DEM/kg
- goveda svih vrsta i pasmina I, II i III klase, ziva mjera 3,10 DEM/kg
- junad, svih vrsta i pasmina I, II i III klasa ziva mjera 3,30 DEM/kg
- ovce sve pasmine klase, prosjek zive mjere 3,10 DEM/kg
- svinje sve pasmine i klase, prosjek zive mjere 3,00 DEM/kg
- grah 0,70 DEM/kg
- mlijeko kravlje, ovcije i kozje (sa 3,6% mlijecnih masti) 0,45 DEM/lit
- jaja 0,12 DEM/kom
- duhan sirovi u listu 2,30 DEM/kg.

V

Otkup i isplatu preuzetih proizvoda iz tocke IV ove odluke mogu vrsiti svi privredni subjekti registrovani za tu djelatnost.

VI

Isplata otkupljenih kolicina robe, po cijenama utvrdjenim u toc. II i IV ove odluke vrsi se u DEM ili u protuvrijednosti valute Bosne i Hercegovine po srednjem tecaju koji utvrdjuje i objavljuje Centralna banka Bosne i Hercegovine na dan placanja.
Do konstituisanja Centralne banke Bosne i Hercegovine i utvrdjivanja valute Bosne i Hercegovine, isplata se moze vrsiti u valutama koje se koriste u platnom prometu u Federaciji Bosne i Hercegovine, s tim da se tecajni odnos utvrdjuje na temelju podataka Narodne banke Bosne i Hercegovine i Narodne banke Hrvatske.

VII

Pri vrsenju otkupa proizvoda iz toc. II i IV ove odluke primjenjuju se propisi o utvrdjivanju kvaliteta, kontrole, preuzimanja i stavljanja u promet poljoprivrednih proizvoda.

VIII

Nadzor nad sprovodjenjem ove odluke vrse Federalno ministarstvo trgovine i Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodo-privrede i sumarstva putem svojih inspekcijskih organa.

IX

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Sluzbenim novinama Federacije Bosne i Hercegovine".
V broj 222/97
13. novembra/studenog 1997. godine
Sarajevo

Premijer
Edhem Bicakcic, s. r.