Na temelju clanka 59. Zakona o vanjskotrgovinskom poslovanju ( Sluzbene novine Federacije BIH", broj 2/95 ), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donosi

ODLUKU O PRIVREMENOJ ZABRANI IZVOZA SIROVE KOZE

I

Ovom odlukom privremeno se zabranjuje izvoz svih vrsta sirove koze sa teritorije Federacije Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: Federacija ) i propisuju uslovi pod kojima ce se dozvoliti izvoz sirove koze dok traje privremena zabrana.

II

Privremeno se zabranjuje izvoz svih vrsta krupne i sitne sirove koze sa teritorije Federacije.

III

Izuzetno, izvoz sirove koze iz tacke II ove odluke ce se dozvoliti u slucajevima:
- kompenzacionih poslova kojima se osigurava oprema, sirovine i repromaterijali koji se mogu nabaviti samo iz uvoza, a sluze iskljucivo za neposrednu reprodukciju i funkcionisanje proizvodnih procesa u oblasti kozarske industrije,
- kompenzacije za uvoz nedostajucih roba u kozarskoj industriji na domacem trzistu.

IV

Za svaki izvoz sirove koze odobrenje izdaje Federalno ministarstvo trgovine. a na osnovu prethodno pribavljenog pismenog misljenja Federalnog ministarstva energije, industrije i rudarstva.

V

Za svaki kompenzacioni posao, vezan za izvoz sirove koze, potrebno je dostaviti Federalnom ministarstvu trgovine zahtjev sa obrazlozenjem i ugovor sklopljen sa ino-partnerom, ovjeren i potpisan, uz prethodno pribavljeno pismeno misljenje Federalnog ministarstva energije, industrije i rudarstva.
Ugovor pored ostalih elemenata sadrzi slijedece: specifikaciju sirove koze po vrsti, kolicini, klasi, tarifnoj oznaci, jedinic noj i ukupnoj cijeni.
Iste ili slicne podatke treba dati i za uvozne materijale, te odrediti rokove isporuke, kaznene odredbe za nepostovanje klauzula iz ugovora u pogledu kvaliteta, kvantiteta, rokova isporuke i rokova placanja, kao i koji sud i iz koje drzave je nadlezan za eventualni spor.

VI

Nadzor nad sprovodjenjem ove odluke vrsit ce federalna ministarstva, svako u okviru svoje nadleznosti.

VII

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Sluzbenim novinama Federacije BiH", i primjenjivat ce se do 31. prosinca/decembra 1997.godine.
V broj 178/97
18. rujna/septembra 1997. godine
Mostar

Premijer
Edhem Bicakcic, s. r.