Na osnovu clana 19. stav 2. Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ("Sluzbene novine Federacije BiH", br. 1/94 i 8/95), a u vezi s clanom 62. Zakona o porezu na promet proizvoda i usluga ("Sluzbene novine Federacije Bosne i Hercegovine", broj 6/95), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, donosi

ODLUKU O POSEBNIM USLOVIMA UVOZA NAFTNIH DERIVATA

I

Ovom odlukom odredjuju se posebni uslovi pod kojima pravna i fizicka lica registrovana za uvoz naftnih derivata (u daljem tekstu: uvoznici) mogu obavljati uvoz tih proizvoda na teritoriju Federacije Bosne i Hercegovine, ukoliko Vijece ministara Bosne i Hercegovine ne propise drugacije uslove.

II

Pod naftnim derivatima, u smislu ove odluke, smatraju se naftni derivati utvrdjeni clanom 3. Zakona o posebnom porezu na naftne derivate ("Sluzbene novine Federacije BiH", broj 6/95).

III

Uvoz naftnih derivata mogu obavljati uvoznici koji na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine posjeduju vlastita, u suvlasnistvu ili iznajmljena skladista sa potrebnom mjernom i ostalom propisanom opremom.
Potvrdu o ispunjenim gornjim uslovima izdaje Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije.

IV

Prilikom uvoza naftnih derivata, uvoznik je duzan nadleznom carinskom organu predociti:
1. Potvrdu o ispunjenim uslovima iz tacke III ove odluke,
2. Potvrdu o prethodno izmirenim obavezama koju izdaje Federalno ministarastvo finansija-Federalno ministarstvo financija - Carinska uprava, odnosno nadlezna carinarnica.

V

Kvalitet naftnih derivata koji se uvoze mora odgovarati vazecim propisima, sto se dokazuje uvjerenjem o kvalitetu za svaku isporuku. Uvjerenje izdaje izvoznik naftnih derivata.

VI

Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje primjena odredaba propisa koji su regulisali posebne uslove uvoza naftnih derivata, a koji su se primjenjivali na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine do dana stupanja na snagu ove odluke.

VII

Ova odluka stupa na snagu danom objavljivanja u "Sluzbenim novinama Federacije BiH".
V broj 243/97
18. decembra/prosinca 1997. godine
Sarajevo

Premijer
Edhem Bicakcic, s. r.