Na temelju clanka 19. stavka 2. Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ("Sluzbene novine Federacije BiH", br. 1/94 i 8/95), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, donosi

ODLUKU O DAVANJU OVLASTENJA ZA KORISTENJE SREDSTAVA SA SPECIJALNIH RACUNA ZA SREDSTVA SVJETSKE BANKE I SREDSTVA DONATORA ZA KOJE JE SVJETSKA BANKA ADMINISTRATOR

I

Ovom odlukom propisuju se procedure za koristenje sredstava sa specijalnih racuna za sredstva Svjetske banke i sredstva donatora za koje je Svjetska banka administrator, a sukladno tocki 4. stavak 1., toc. 5. i 6.
Odluke Vijeca ministara Bosne i Hercegovine od 23. listopada/oktobra 1997. godine i XI Zakljucku Vlade Federacije Bosne i Hercegovine povodom informacije o implementaciji projekata za obnovu i rekonstrukciju u Federaciji Bosne i Hercegovine sa 19. sjednice od 18. rujna/septembra 1997. godine.
Za povlacenje sredstava sa specijalnih racuna projekata u svrhu koristenja sredstava i realiziranja projekata za obnovu i rekonstrukciju u Federaciji Bosne i Hercegovine, a u skladu sa procedurama Svjetske banke, ovlascuju se:
1) Nadlezni federalni ministar i zamjenik nadleznog federalnog ministra (ili pomocnik nadleznog federalnog ministra - gdje nema zamjenika nadleznog federalnog ministra);
2) Direktor jedinice za implementaciju projekta.
Oba potpisnika ne mogu biti iz reda istog konstitutivnog naroda.

II

Federalno ministarstvo financija-finansija ce imati kontrolu upravljanja i raspolaganja sredstvima.

III

Povlacenje sredstava sa specijalnog racuna mora biti sukladno proceduri Svjetske banke o nabavkama i isporukama i sukladno generalnim odredbama Sporazuma o kreditu za svaki pojedini projekt (posebno Anex-ima), zakljucenog izmedju Bosne i Hercegovine i Svjetske banke, i supsidijarnim sporazumima, zakljucenim izmedju Bosne i Hercegovine i Federacije Bosne i Hercegovine.

IV

Za evidentiranje kamata za svaki projekt ce se otvoriti podrac un specijalnog racuna projekta.

V

Sredstva sa tog podracuna se mogu koristiti samo za otplatu duga.
Visak sredstava se moze koristiti u reinvestiranje u istoj oblasti, samo po posebnoj odluci Koordinacijskog odbora za sprovedbu Programa i rekonstrukcije Bosne i Hercegovine, a na prijedlog Federalnog ministra financija-finansija.

VI

Za placanje servisnih troskova sa podracuna specijalnog racuna projekta ovlascuju se ovlastene osobe iz clanka I tocke 1. ove odluke.

VII

Racun u domacoj banci moze otvoriti Direktor PIU-a i sluzi za manje operativno-tehnicke troskove (place, zakupnina, struja, telefon, grijanje, domaci dobavljaci i sl.).
Povlacenje sredstava sa specijalnog racuna projekta na racun u domacoj banci vrsi se sukladno clanku I.

VIII

Ukoliko se projekti financiraju na razini Bosne i Hercegovine, povlacenje sredstava i povlacenje sa specijalnog racuna projekta vrse osobe koje za to ovlasti Vijece ministara.

IX

Ova odluka stupa na snagu danom objavljivanja u "Sluzbenim novinama Federacije BiH".
V broj 230/97
27. novembra/studenog 1997. godine
Sarajevo

Premijer
Edhem Bicakcic, s. r.