Na osnovu clana 19. stav 2. Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ("Sluzbene novine Federacije BiH", br. 1/94 i 8/95), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, donosi

ODLUKU O ODREDJIVANJU PREMIJE ZA SIROVI DUHAN U LISTU RODA 1997. GODINE

I

Preduzecima, zemljoradnickim zadrugama i drugim oblicima udruzivanja zemljoradnika i zemljoradnicima koji proizvode sirovi duhan u listu (u daljem tekstu: proizvodjaci) isplacuje se za sirovi duhan u listu roda 1997. godine premija pod uslovima utvrdjenim ovom odlukom.

II

Proizvodjacima se isplacuje premija za proizvedeni sirovi duhan u listu u iznosu od 0,88 DEM po kilogramu pod uslovom da je isporucen preduzecima koja se bave obradom, doradom i preradom sirovog duhana u listu koja su sa teritorije Federacije Bosne i Hercegovine i da su ta preduzeca isplatila proizvodjacima iznos od 0,88 DEM na ime premije, pored zastitne cijene sirovog duhana u listu koja ce se utvrditi za 1997. godinu.

III

Premija iz prethodne tacke isplacuje se pod slijedecim uslovima:
1. Da su proizvodjaci sa preduzecima koja se bave obradom, doradom i preradom sirovog duhana u listu prethodno zakljucili pismeni ugovor o proizvodnji i isporuci sirovog duhana u listu roda 1997. godine;
2. Da je ugovor o proizvodnji i isporuci sirovog duhana u listu sacinjen i zakljucen u skladu sa odredbama Zakona o duhanu ("Sluzbeni list SRBiH", br. 19/77 i 12/87 i "Sluzbeni list RBiH", br. 27/91, 4/93 i 13/94).

IV

Kontrolu ispunjavanja uslova za isplatu premije po ovoj odluci vrse organi Poljoprivredne inspekcije, na nacin i pod uslovima odredjenim Zakonom o poljoprivrednoj inspekciji ("Sluzbeni list SRBiH", br. 29/77 i 16/82), a koji se, u skladu sa clanom IX. 5. (1) Ustava Federacije BiH, primjenjuje kao federalni propis dok nadlezni organi ne odluce drukcije.

V

Sredstva iz tacke II ove odluke u iznosu od 2.200.000 DEM obezbijedjena su u Budzetu Federacije Bosne i Hercegovine.

VI

Ovlascuje se federalni ministar Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i sumarstva da donese propise o nacinu i postupku ostvarivanja premije po ovoj odluci, kao i da utvrdi dokumentaciju koju proizvodjaci treba da priloze uz zahtjev za isplatu premija.

VII

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Sluzbenim novinama Federacije BiH".
V broj 48/97
20. marta/ozujka 1997. godine
Sarajevo

Premijer
Edhem Bicakcic, s. r.