Na temelju clanka 19. stavak 2. Zakona o finansijskoj policiji - financijskoj policiji ("Sluzbene novine Federacije BiH", broj 2/95), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na prijedlog federalnog ministra financija - federalnog ministra finansija, donosi

ODLUKU O OBLIKU I SADRZAJU SLUZBENE ISPRAVE I ZNACKE INSPEKTORA FINANSIJSKE POLICIJE -FINANCIJSKE POLICIJE

I

Ovom odlukom propisuje se oblik i sadrzaj sluzbene isprave i znacke inspektora finansijske policije - financijske policije, vodjenje evidencija o izdatim ispravama i znackama, te nacin izdavanja i zamjena sluzbene isprave i znacke.

II

Sluzbena isprava inspektora Finansijske policije - Financijske policije u smislu ove odluke je sluzbena legitimacija -iskaznica.

III

Lica ovlastena za posjedovanje sluzbene legitimacije -iskaznice i znacke su inspektori finansijske policije - financijske policije.

IV

Sluzbena legitimacija - iskaznica je pravougaonog oblika dimenzija 9x6 cm.
Na prednjoj strani u gornjem lijevom uglu nalazi se grb Federacije Bosne i Hercegovine.
Desno od grba ispisan je tekst:
Bosna i Hercegovina, Federacija Bosne i Hercegovine,
Federalno ministarstvo financija - Federalno ministarstvo finansija,
Finansijska policija - Financijska policija.
Na gornjoj desnoj strani nalazi se prostor za fotografiju 25 x 30 mm, a ispod fotografije broj iz evidencije koja se vodi u Glavnom inspektoratu - Sredisnjem uredu.
U lijevom donjem uglu upisuje se ime, prezime i funkcija imaoca sluzbene legitimacije - iskaznice.
Podloga sluzbene legitimacije - iskaznice je bijele boje sa odstampanim grbom Federacije Bosne i Hercegovine u resteru.
Osnova grba, slova rijeci: Finansijska policija - Financijska policija i podloga za rijeci "Sluzbena legitimacija - iskaznica" su tamnoplave boje.
Svi ostali naznaceni elementi prednje strane legitimacije - iskaznice su zlatne boje.
Na poledjini legitimacije - iskaznice, na bijeloj podlozi tamnoplavom bojom ispisano je ovlastenje inspektora iz clana 9. Zakona o Finansijskoj policiji - Financijskoj policiji ("Sluzbene novine Federacije BiH", broj 2/95), a ispod ovlastenja jedinstven maticni broj inspektora, te u donjem lijevom uglu datum izdavanja i potpis federalnog ministra financija - federalnog ministra finansija.

V

Sluzbena znacka je posebna oznaka inspektora koje se kao legitimacioni znak nosi ispod klapne gornjeg lijevog dzepa na zimskoj, odnosno na ljetnoj uniformi ili uz sluzbenu legitimaciju - iskaznicu.
Znacka je izradjena od mesinga, a sastoji se od plocice dimenzije 5,00 x 1,6 cm zaobljenih rubova na kojoj je utisnut tekst Bosna i Hercegovina, u drugom redu Federacija Bosne i Hercegovine, u trecem redu Federalno ministarstvo financija i u cetvrtom redu Federalno ministarstvo finansija.
Drugi dio znacke je u obliku stita na cijem su vrhu postavljeni stilizovani sveznjevi novcanica sa grbom Federacije Bosne i Hercegovine na sredini, dimenzije 5,5 x 4,7 cm.
Na sredini znacke utisnut je tekst:
POLICIJA
FINANSIJSKA
FINANCIJSKA i identifikacioni broj ispod teksta.

VI

O izdatim sluzbenim ispravama i znackama vodi se evidencija u Glavnom inspektoratu - Sredisnjem uredu. Evidencija iz stava 1. ove tacke sadrzi ime i prezime inspektora kome je izdata sluzbena legitimacija - iskaznica i znacka, identifikacioni broj, funkcija koju vrsi, deponovani potpis inspektora i datum izdavanja.
Lice koje izgubi sluzbenu legitimaciju - iskaznicu ili znacku ili na bilo koji nacin ostane bez nje obavezno je obavijestiti o tome nacelnika odjeljenja - postaje, odnosno Glavnog inspektora.
Nova sluzbena legitimacija - iskaznica ili znacka biti ce ponovo izdata nakon objavljivanja nevazecim nestalih ili na bilo koji nacin unistenih, sluzbene legitimacije, iskaznice ili znacke u "Sluzbenim novinama Federacije BiH".
Ukoliko imalac sluzbene legitimacije - iskaznice i znacke po bilo kom osnovu izgubi status lica ovlastenog za posjedovanje sluzbene legitimacije - iskaznice i znacke, duzan je iste predati Glavnom inspektoratu - Sredisnjem uredu.

VII

Obrazac sluzbene legitimacije - iskaznice i znacke opisanih u tac. IV i V ove odluke nalaze se u prilogu ove odluke i cine njen sastavni dio.

VIII

Ova odluka stupa na snagu danom objavljivanja u "Sluzbenim novinama Federacije BiH".

V broj 237/97
Sarajevo

Premijer
Edhem Bicakcic, s. r.