Na temelju clanka 19. stavak 1. Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ("Sluzbene novine Federacije BiH", br. 1/94 i 8/95), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, donosi

UREDBU O OSNIVANJU FONDACIJE ZA ZAPOSLJAVANJE, OBUKU, DEMOBILIZACIJU, REINTEGRACIJU I JAVNE RADOVE

Clanak 1.

Ovom uredbom propisuje se osnivanje, djelatnost, upravljanje, ustrojstvo i prestanak Fondacije za zaposljavanje, obuku, demobilizaciju, reintegraciju i javne radove (u daljem tekstu: Fondacija).

Clanak 2.

Fondacija je imovina namijenjena da u odredjenom vremenskom razdoblju sluzi ostvarivanju opcekorisne svrhe zaposljavanja, demobilizacije, reintegracije i javnih radova nezaposlenih osoba i njihove obuke kroz financiranje mjera prestruktuiranja radne snage i drugih aktivnosti u skladu sa posebnim projektima.

Clanak 3.

Fondaciju osniva Vlada Federacije Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: Vlada). Fondacija je pravna osoba sa svom administrativnom, tehnic kom i financijskom samostalnoscu. Sjediste Fondacije je u Sarajevu. Fondacija moze osnivati svoje urede na teritoriju Federacije Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: Federacija).

Clanak 4.

Djelatnost Fondacije je narocito: da osigurava zaposljavanje nezaposlenih putem savjetovanja i nalazenja posla, prekvalifikacije i izvodjenja javnih radova i projekata zaposljavanja javnih institucija, informiranje, obuka osoblja, transfer tehnologija i savjetodavni rad vezan za glavne aktivnosti Fondacije.

Clanak 5.

Prihodi Fondacije sastoje se od sredstava dobijenih iz multilateralnih ili bilateralnih programa pomoci, ulaganja koja osiguravaju Bosna i Hercegovina i Federacije, domace i inozemne donacije i ostali izvori financiranja. Fondacija je, sukladno Povelji Fondacije za zaposljavanje i obuku (u daljem tekstu: Povelja), oslobodjena od placanja svih vrsta poreza, taksa i drugih naknada predvidjenih federalnim zakonima i drugim federalnim propisima.

Clanak 6.

Fondaciju cine Odjel za demobilizaciju i reintegraciju i Odjel za javne radove, zaposljavanje i obuku. Odbor povjerenika moze odluciti o potrebi osnivanja i drugih odjela.

Clanak 7.

Fondacija ima statut. Statut fondacije sadrzi narocito:
- ime i sjediste Fondacije,
- podatke o osnivanju i osnovnoj imovini i svrsi Fondacije,
- nacin upotrebe njenih prihoda,
- odredbe o organima upravljanja i zastupanja Fondacije, postupak za njihovo postavljanje i razrjesenje, kao i odgovornost za rad njihovih clanova,
- odredbe o nadleznostima organa Federacije i njihovom radu,
- odredbe o podnosenju izvjestaja o radu i finansijskom poslovanju Fondacije,
- odredbe o prenamjeni preostale imovine u slucaju prestanka Fondacije, i
- odredbe o donosenju akata i njihovom objavljivanju i druge odredbe od znacaja za organizaciju i nacin rada Fondacije.
Statut mora biti u skladu sa ovom uredbom i Poveljom. Saglasnost na statut daje Vlada.

Clanak 8.

Organi Federacije su Odbor povjerenika i Izvrsni odbor. Odbor povjerenika je organ upravljanja i sastoji se od predsjednika i osam clanova, koje imenuje Vlada na prijedlog Federalnog ministarstva financija. Predsjednik Odbora povjerenika je federalni ministar financija ili njegov zamjenik. Clanovi Odbora povjerenika su predstavnici:
- Federalnog ministarstva odbrane,
- Federalnog ministarstva socijalne politike, raseljenih osoba i izbjeglica,
- Federalnog ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta,
- Federalnog ministarstva prostornog uredjenja i okolisa,
- Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i sumarstva,
- Privredne komore Federacije,
- nadleznog zavoda za zaposljavanje Federacije, i
- nadlezne organizacije nezavisnih sindikata Federacije.
Izuzetno, do osnivanja Privredne komore Federacije i Zavoda za zaposljavanje Federacije ove institucije imat ce po dva predstavnika, tako da ce u ovom periodu Odbor sacinjavati predsjednik i 10 clanova.

Clanak 9.

Odbor povjerenika donosi statut, planove poslovanja, utvrdjuje poslovnu politiku, strategiju i program razvoja, odlucuje o raspodjeli i upotrebi sredstava, donosi godisnji obracun prihoda i vrsi druge poslove utvrdjene statutom Fondacije.

Clanak 10.

Izvrsni odbor je izvrsni organ koga sacinjavaju izvrsni direktori odgovarajucih odjela, financijski direktori odjela i dva clana Odbora povjerenika koje imenuje predsjednik Odbora povjerenika po principu rotacije. Sastav, nadleznost, mandat, nacin odlucivanja, odgovornost i druga pitanja od znacaja za rad Izvrsnog odbora uredjuju se statutom, u skladu sa ovom uredbom i Poveljom.

Clanak 11.

Nadzor nad radom Fondacije vrse Federalno ministarstvo pravde i Federalno ministarstvo financija, svaki u pitanjima iz svoje nadleznosti.

Clanak 12.

Fondacija Vladi podnosi godisnji izvjestaj o radu Fondacije.

Clanak 13.

Fondacija prestaje sa radom kada prestane svrha njenog osnivanja, o cemu odlucuje Vlada.

Clanak 14.

Fondacija pocinje sa radom danom upisa u odgovarajucu evidenciju Federalnog ministarstva pravde.

Clanak 15.

Ova uredba vazi do donosenja odgovarajuceg zakona o fondacijama.

Clanak 16.

Ova uredba stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Sluzbenim novinama Federacije BiH".
V broj 193/96
25. srpnja/jula 1996. godine
Sarajevo

Premijer
dr Izudin Kapetanovic, v. r.