Na osnovu clana 260. stav 4. Carinskog zakona ("Sluzbene novine Federacije BiH", broj 2/95), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, donosi

ODLUKU O UVJETIMA ZA VRACANJE CARINE I DRUGIH DAZBINA ZA ROBU VRACENU U INOZEMSTVO

I

Ovom odlukom propisuju se uvjeti za vracanje carine i drugih uvoznih dazbina za strojeve, aparate, uredjaje, prijevozna sredstva, instrumente i slicnu robu koja je vracena u inozemstvo prema clanu 259. stav 1. tacka 4. Carinskog zakona, ako je bila ugovorena mogucnost njenog vracanja.

II

Ako je roba iz tacke I ove odluke vracena u inozemstvo carinarnica ce, na zahtjev podnositelja deklaracije vratiti iznos koji cini razliku izmedju iznosa placene carine i drugih uvoznih dazbina obracunatih za razliku vrijednosti na dan njenog vracanja u inozemstvo. Vrijednost robe na dan njenog vracanja u inozemstvo carinarnica ce utvrditi na osnovu clana 36. Carinskog zakona, racunajuci na ime istrosenosti 20% od carinske osnovice, za svaku godinu koriscenja.

III

Zahtjev za vracanje carine i drugih uvoznih dazbina moze se podnijeti carinarnici preko koje je izvrsen uvoz robe, u roku od sest mjeseci od dana vracanja robe u inozemstvo. Uz zahtjev za vracanje carine i drugih uvoznih dazbina, podnosi se izvozna carinska deklaracija i rjesenje na osnovu kojeg je roba vracena u inozemstvo.

IV

Na osnovu podnesenog zahtjeva, carinarnica donosi rjesenje o vracanju carine i drugih uvoznih dazbina.

V

Carinarnica ne moze odobriti vracanje carine i drugih uvoznih dazbina, ako je roba vracena u inozemstvo po isteku roka od pet godina od dana uvoza.

VI

Ova odluka stupa na snagu danom objave u "Sluzbenim novinama Federacije BiH".
V broj 51/96
7. marta 1996. godine
Mostar

Premijer
dr Izudin Kapetanovic, v. r.