Na osnovu clana 12. Zakona o vanjskotrgovinskom poslovanju ("Sluzbene novine Federacije BiH", broj 2/95), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na prijedlog Federalnog ministarstva trgovine, donosi

ODLUKU O RAZVRSTAVANJU ROBA NA OBLIKE IZVOZA I UVOZA

I

Roba koja se izvozi, odnosno uvozi, razvrstava se na oblike izvoza, odnosno uvoza, i to: slobodan izvoz, odnosno uvoz -oznac ava se skracenicom "LB"; Izvoz odnosno uvoz na osnovu kontigenta - oznacava se skracenicom "K" i izvoz odnosno uvoz na osnovu dozvole oznacava se skracenicom "D". Roba iz stava 1. ove tacke utvrdjena je u Spisku roba sa oblicima izvoza i uvoza, koji je u prilogu ove odluke i cini njen sastavni dio. (Prilog 1) Opojne droge, navedene su u Spisku opojnih droga i cine sastavni dio Spiska roba sa oblicima izvoza i uvoza. Izvoz, odnosno uvoz robe koje nisu u Spisku roba iz st. 2. i 3. ove tacke je slobodan. Dozvole za izvoz, odnosno uvoz izdaje Federalno ministarstvo trgovine, a na osnovu odobrenja pribavljenih od resornih ministarstava ovisno o vrsti robe. Uvoz rezervnih dijelova za odrzavanje uvezene opreme, odnosno dijelova uvezene opreme i za odrzavanje trajnih potrosnih dobara je slobodan.

III

Kod razvrstavanja robe primjenjuje se Zakon o carinskoj tarifi ("Sluzbene novine Federacije BiH", broj 2/95). Roba se moze uvoziti, ili privremeno uvoziti samo ako odgovara standardima, atestima i tehnickim normativima i normama kvaliteta propisanim za stavljanje u promet, odnosno za upotrebu te robe na trzistu Federacije Bosne i Hercegovine. Roba koja se uvozi, odnosno privremeno uvozi, prilikom carinjenja obavezno podlijeze zdravstvenoj, veterinarskoj, fitopatolos koj ili kontroli kvaliteta, ovisno o vrsti robe.

IV

Ovlascuje se Federalni ministar trgovine da moze, u izuzetnim slucajevima odluciti o tretmanu izvoza odnosno uvoza u smislu izmjene rezima izvoza odnosno uvoza i visini kontigenta, u cilju sto efikasnijeg snabdijevanja robama na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine, kao i svim vidovima pomoci namijenjene Federaciji Bosne i Hercegovine.

V

Ova odluka stupa na snagu danom objavljivanja u "Sluzbenim novinama Federacije BiH".
V broj 177/96
11. jula 1996. godine
Sarajevo

Premijer
dr Izudin Kapetanovic, v. r.