Na osnovu clana 19. stav 2. Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ("Sluzbene novine Federacije BiH", br. 1/94 i 8/95), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, donosi

ODLUKU O PRAVIMA IZ PENZIJSKOG I INVALIDSKOG OSIGURANJA I PRAVIMA IZ ZDRAVSTVENE ZASTITE PRIPADNIKA ARMIJE REPUBLIKE BOSNE I HERCEGOVINE, HRVATSKOG VIJECA OBRANE ODNOSNO VOJSKE FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE I LICA ANGAZOVANIH PO OSNOVU VOJNE OBAVEZE U FEDERALNOM MINISTARSTVU ODBRANE, ODNOSNO FEDERALNOM MINISTARSTVU UNUTRASNJIH POSLOVA

I

Na pripadnike Armije Republike Bosne i Hercegovine, pripadnike Hrvatskog vijeca obrane, odnosno pripadnike Vojske Federacije Bosne i Hercegovine i na lica angazovana po osnovu vojne obaveze u Federalnom ministarstvu odbrane, odnosno Federalnom ministarstvu unutrasnjih poslova, od 22. decembra 1995. godine, primjenjuje se Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju vojnih osiguranika ("Sluzbeni list RBiH", br. 2/92 i 13/94). Na lica i u periodu iz stava 1. ove tacke, kod ostvarivanja prava na zdravstvenu zastitu, primjenjuje se Zakon o zdravstvenoj zastiti pripadnika oruzanih snaga Republike Bosne i Hercegovine ("Sluzbeni list RBiH", br. 21/93 i 13/94).

II

Plata, odnosno novcana naknada koju lica iz tacke 1. ove odluke ostvaruju umjesto plate predstavlja osnovicu za obracun i uplatu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje i zdravstvenu zastitu.

III

Federalno ministarstvo odbrane, odnosno Federalno ministarstvo unutrasnjih poslova, vodi evidencije o cinjenicama u vezi staza osiguranja i iznosu plate, odnosno novcane naknade iz tacke II ove odluke.

IV

Lica iz tacke I ove odluke prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja i zdravstvene zastite, ostvaruju u nadleznim sluzbama penzijskog i invalidskog osiguranja nadleznim i nadleznim sluzbama zdravstvene zastite na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine.

V

Obveznik obracuna i uplate doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje i zdravstvenu zastitu za lica iz tacke I ove odluke je Federalno ministarstvo odbrane, odnosno Federalno ministarstvo unutrasnjih poslova.

VI

Ova odluka primjenjivat ce se do donosenja posebnog zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju za lica iz tacke I stav 1. ove odluke, odnosno propisa o zdravstvenoj zastiti i zdravstvenom osiguranju.

VII

Ova odluka stupa na snagu danom objavljivanja u "Sluzbenim novinama Federacije BiH".
V broj 209/96
9. septembra 1996. godine
Sarajevo

Premijer
dr Izudin Kapetanovic, v. r.