Na osnovu clana 263. stav 5. i clana 331. stav 3. Carinskog zakona ("Sluzbene novine Federacije BiH", broj 2/95), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, donosi

ODLUKU O NAKNADI STETE KOJU CARINARNICA NANESE U CARINSKOM POSTUPKU

I

Ovom odlukom propisuje se postupak za naknadu stete koju carinarnica nanese pregledom robe (clan 231. stav 4. i clan 263. stav 5. Carinskog zakona) i stete koju nanese pregledom stvari, licnim pretresom ili nekom drugom mjerom carinskog nadzora (clan 331. stav 1. Carinskog zakona), ako se stranka za naknadu stete neposredno obrati carinarnici.

II

Zahtjev za naknadu stete, u smuslu tacke I ove odluke, podnosi osoba kojoj je nanesena steta, onoj carinarnici, koja je nanijela stetu u roku od sedam dana od dana konstatiranja stete. Zahtjev za naknadu stete iz stava 1. ove tacke podnosi se u roku od sedam dana od dana nastanka iste.

III

Zahtjev za naknadu stete treba sadrzavati podatke o vremenu, mjestu, vrsti i nacinu nanijete stete, kao i odgovarajuce dokaze o visini i pravu na naknadu stete.

IV

Carinarnica kojoj je podnijet zahtjev za naknadu stete, utvrdjuje stetu (mjesto, vrijeme, uzrok, vrstu i nacin nanijete stete) i predmet sa svojim misljenjem dostavlja Carinskoj upravi Federacije.

V

Povodom zahtjeva za naknadu stete rjesenje donosi Carinska uprava Federacije.

VI

Postupak za naknadu stete je hitan i mora se zavrsiti u roku od 30 dana od dana podnosenja zahtjeva.

VII

Naknada stete isplacuje se na teret Proracuna Federacije.

VIII

Ako osteceni u toku postupka koji se vodi po odredbama ove odluke, pokrene postupak za naknadu stete kod suda, obavezan je o tome izvjestiti carinarnicu kojoj je podnio zahtjev. U slucaju iz stava 1. ove tacke carinarnica obustavlja postupak.

IX

Ova odluka stupa na snagu danom objavljivanja u "Sluzbenim novinama Federacije BiH".
V broj: 56/96
7. marta 1996. godine
Mostar

Premijer
dr Izudin Kapetanovic, v. r.