Na osnovu clana 19. stav 2. Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ("Sluzbene novine Federacije BiH", br. 1/94 i 8/95), u vezi sa clanom 3. Zakona o humanitarnoj pomoci ("Sluzbene novine Federacije BiH", broj 2/95), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, donosi

ODLUKU O KORISNICIMA HUMANITARNE POMOCI

I

Ovom odlukom blize se uredjuju korisnici humanitarne pomoci, postupak raspodjele humanitarne pomoci, nadlezni organi za raspodjelu humanitarne pomoci i druga pitanja u vezi raspodjele humanitarne pomoci njenim korisnicima.

II

Korisnici humanitarne pomoci su:
1. pravna lica, i to:
- Kolektivni centar za smjestaj raseljenih lica-prognanika i izbjeglica;
- Ustanove socijalne i djecije zastite;
- Centri za medicinsko-socijalnu i radnu rehabilitaciju;
- Ustanove zdravstvene zastite-obrazovne ustanove za hendikepirana lica;
2. fizicka lica;
3. lica odredjena projektima humanitarnog karaktera.
Korisnici humanitarne pomoci iz stava 1. pod 1. ove tacke su lica koja su, istovremeno, i korisnici usluga kod pravnih lica (raseljena lica-prognanici, pacijenti u bolnicama i dr.), a ne mogu biti lica zaposlena kod pravnih lica (zdravstveno osoblje u bolnicama i dr.).

III

Za pravna lica iz tacke II ove odluke cije sjediste na podrucju opcine, zahtjev za dodjeli humanitarne pomoci od nadleznog distributivnog logistickog centra (u daljem tekstu: DLC) podnosi opstinski organ uprave nadlezan za poslove humanitarne pomoci, a za pravna lica ciji je osnivac kanton, odnosno Federacija Bosne i Hercegovine, zahtjev podnosi kantonalno, odnosno federalno ministarstvo nadlezno za poslove humanitarne pomoci.

IV

Fizicka lica ostvaruju humanitarnu pomoc u okviru porodicnog domacinstva. Porodicnim domacinstvom, u smislu stava 1. ove tacke, smatra se zajednica zivota i stanovanja clanova jednog domacinstva.

V

Korisnici humanitarne pomoci su porodicna domacinstva ciji clanovi nisu u radnom odnosu, niti obavljaju samostalnu djelatnost. Korisnici humanitarne pomoci su i porodicna domacinstva, ukoliko jedan od clanova porodicnog domacinstva ostvaruju pravo na:
1. materijalnu pomoc i korisnici su socijalnog minimuma po propisima o socijalnoj zastiti;
2. invalidninu po propisima o socijalnoj zastiti ili su lica sa tjelasnim ostecenjme od 60% i vise po propisima o civilnim zrtvama rata;
3. novcanu naknadu za pomoc i njegu drugog lica po propisima o penzijskom i invalidskom osiguranju, kao i djeca bez roditeljskog staranja koja su smjestena u druge porodice po propisima o djecijoj zastiti;
4. izuzetno materijalno obezbjedjenje.

VI

Porodicno domacinstvo ostvaruje humanitarnu pomoc kod organa koga odredi nadlezni opstinski organ na cijem podrucju clanovi porodicnog domacinstva imaju prebivaliste, odnosno boraviste na osnovu potvrde o broju clanova porodicnog domacinstva (kucna lista) i potvrde da ispunjavaju uslove u smislu tacke V ove odluke.

VII

Potvrdu o broju clanova porodicnog domacinstva (kucna lista) izdaje nadlezni opstinski organ uprave. Potvrdu u smislu tacke V stav 1. ove odluke izdaje organ koga odredi nadlezni opstinski organ, a potvrdu u smislu tacke V stav 2. ove odluke izdaje organ kod koga je korisnik porodicnog domacinstva ostvario pravo.

VIII

Na osnovu podataka iz tacke VII ove odluke, organ koga odredi nadlezni opstinski organ sastavlja spisak porodicnih domacinstva sa brojem clanova porodicnog domacinstva, najkasnije do 5-og u mjesecu za naredni mjesec.

IX

Nadlezni organ iz tacke VIII ove odluke najkasnije do 10-og u mjesecu za naredni mjesec dostavlja nadleznom DLC-u zahtjev na propisanom obrascu. Nadlezni DLC-e, na osnovu zahtjeva iz stava 1. ove tacke i raspolozive kolicine humanitarne pomoci izdaje izvrsni nalog na osnovu kojeg organ iz tacke VIII ove odluke preuzima humanitarnu pomoc u nadleznom skladistu.

X

Lica utvrdjena projektima humanitarnog karaktera, koje Federalno ministarstvo socijalne politike, raseljenih osoba i izbjeg lica pozitivno ocijenilo, ostvaruju pravo na dodatnu humanitanu pomoc u skladu sa tim prijektima.

XI

Vrstu i kolicinu humanitarne pomoci za pravna i fizicka lica utvrdjuje Federalno ministarstvo socijalne politike, raseljenih lica i izbjeglica u skladu sa normativima WFP, odnosno UNHCR-a i raspolozivim kolicinama humanitarne pomoci, u roku od 15 dana od dana stupanja na snagu ove odluke.

XII

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Sluzbenim novinama Federacije BiH".
Broj 88/96
4. aprila 1996. godine
Sarajevo

Premijer
dr Izudin Kapetanovic, v. r.