Na osnovu clana 7. stav 1. a u vezi sa clanom 4. Zakona o kontroli cijena ("Sluzbene novine Federacije BiH", broj 2/95), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, donosi

ODLUKU O MJERAMA NEPOSREDNE KONTROLE CIJENA ODREDJENIH PROIZVODA I USLUGA OD INTERESA ZA FEDERACIJU BOSNE I HERCEGOVINE

I

Ovom odlukom propisuju se mjere neposredne kontrole cijena za odredjene proizvode i usluge od interesa za Federaciju Bosne i Hercegovine.

II

Najvise cijene u proizvodnji, preradi i prometu za: derivate nafte (motorni benzin, dizel gorivo, loz ulje i mazut), proizvode prerade duhana (cigarete, sve vrste i rezani duhan sve vrste) odlukom propisuje Vlada Federacije Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: Vlada).

III

Cijene odnosno terife za prodaju elektricne energije, kao i troskovi i naknada prikljucenja na elektro mrezu; uglja za termoelektrane; zemnog gasa; usluga u unutrasnjem postanskom, telegrafskom i telefonskom saobracaju; pisma, dopisnice, telefonski impuls, telegrafski impuls, telegram rijec, pretplata za telefon i troskovi i druge naknade prikljucenja na PTT mrezu; radio i televizijska pretplata; prevoz putnika u zeljeznickom saobracaju; obavezno osiguranje motornih vozila, mogu se mijenjati na osnovu saglasnosti Vlade.

IV

Zahtjev za promjenu cijena iz tac. II i III ove odluke sa odgovarajucom dokumentacijom kojom se obrazlaze i dokumentuje trazeno povecanje cijena, preduzeca i druga pravna lica podnose Vladi putem Federalnog ministarstva trgovine, po prethodno pribavljenom misljenju resornih ministarstava.

V

Dostavljanje obavjestenja Federalnom ministarstvu trgovine o promjeni prodajnih cijena proizvodjaca i mrezi u prometu na veliko i prometu na malo radi evidencije cijena, odredjuje se za slijedece proizvode i usluge: - ugalj za siroku potrosnju i industriju; motorna ulja, maziva i tecni naftni plin; aluminijum, prerada aluminijuma; betonsko gvozdje; celicne savne cijevi, sipke i profili; portland cement; proizvodnja gradjevinskih materijala i drvne rezane gradje; iskoris tavanje suma (sve osim: ljekovitog bilja, gljiva i ostalih sumskih plodova); kompletne i dopunske krmne smjese za goveda, svinje i perad; usluge prevoza putnika i robe u medjunarodnom i unutrasnjem drumskom prometu; naknade za tehnicki pregled vozila; kao i za sve proizvode za koje proizvodjac odredi veleprodajnu, odnosno maloprodajnu cijenu, u kojoj je sadrzan dio za pokrice troskova trgovina (ucesca u cijeni).

VI

Dostavljanje obavijesti Federalnom ministarstvu trgovine o mrezama u prometu na veliko i prometu na malo, radi evidencije cijena, pored proizvoda navedenih u tacki V ove odluke, odredjuje se i za slijedece proizvode: so za ljudsku prehranu; zarulje (60 W i 100W); luminscentne cijevi; toaletni sapuni, deterdzenti za masinsko i rucno pranje; paste za zube, kreme za brijanje i samponi za kosu; secer kristal (sve vrste pakovanja); mlijeko u prahu, maslac, jestivo ulje i margarin (sve vrste); proizvodi prerade voca (marmelada, dzem, kompot i sl.), skolske teke i udzbenici za osnovno i srednje obrazovanje.

VII

O mjerama neposredne kontrole cijena propisanih ovom odlukom, Vlada ce obavijstiti Ustavotvornu skupstinu Federacije Bosne i Hercegovine, u roku od 15 dana od dana stupanja na snagu ove odluke.

VIII

Danom stupanja na snagu ove odluke, na teritoriji Federacije, prestaje primjena Odluke o mjerama neposredne kontrole cijena odredjenih proizvoda i usluga od interesa za Republiku Bosnu i Hercegovinu ("Sluzbeni list RBiH", br. 28/94 i 41/95).

IX

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Sluzbenim novinama Federacije BiH".
VF broj 91/96
18. aprila 1996. godine
Sarajevo

Premijer
dr Izudin Kapetanovic, v. r.