Aktuelno

Od 11. do 19. maja broj zaposlenih u FBiH povećan za 2.154
22 May 2020Ukupan broj zaposlenih u Federaciji BiH je 19. maja 2020. po prebivalištu osiguranika iznosio 510.073, a po sjedištu poslodavca 510.321. Dakle, od 11. do 19. maja 2020. broj zaposlenih po prebivalištu osiguranika je povećan za 2.154.
 
Podaci o zaposlenim osobama su kreirani na osnovu obrazaca koji su procesuirani do posljednjeg statusa i proslijeđeni nadležnim vanbudžetskim fondovima. Razlika u broju zaposlenih prema prebivalištu i mjestu rada zasnovana je na proceduri generisanja i vrsti podataka.
 
Naime, broj zaposlenih se bazira na prebivalištu zaposlenika (JMBG) bez obzira gdje je osoba zaposlena (u općini prebivališta ili drugoj ili u istom ili drugom kantonu), a broj zaposlenih prema mjestu rada, odnosno prema mjestu poslodavca (JIB-a) generisan je prema broju zaposlenih kod obveznika uplate doprinosa, bez obzira da li se radi o punom ili nepunom radnom vremenu, ili gdje uposlenik ima prebivalište (može biti iz općine gdje je zaposlen, ali može biti iz druge općine ili drugog kantona), tako da je razlika u broju za onu vrijednost koja odgovara broju osoba koje imaju dva ili više radnih mjesta s nepunim radnim vremenom - saopćeno je iz Porezne uprave FBiH.
 
Srijeda,
15. juli 2020.
VIŠE