Aktuelno

Ministar Bukvarević: Prošlo je 28 godina od zločina u Bratuncu i okolnim mjestima, a zločinci još nisu procesuirani
12 May 2020Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević danas je podsjetio na strašne zločine i progon u Bratuncu i okolnim mjestima u maju 1992. godine.

- Maj u Bratuncu 1992. godine je bio strašan i sigurno predstavlja još jedan genocid na našim prostorima. Stotine nevinih Bošnjaka je ubijeno i zakopano u masovne grobnice za kojima se i danas, nakon 28 godina, traga. Među njima je veliki broj žena i djece. Oni koji znaju istinu šute, a zločinci još uvijek nisu procesuirani. U Bratuncu su se desila masovna ubistva civila, žena i djece. To je genocid i uništenje jednog naroda i to trebamo otvoreno kazati. Moja poruka je da se suživot može graditi samo na iskrenom odnosu svih strana, te zato, i ovog 12. maja, pozivam nadležne institucije da počnu raditi svoj posao i da učine ono što je najmanje moguće za sve žrtve, a to je kažnjavanje nalogodavaca i počinilaca zločina u Bratuncu, ali i svim drugim mjestima - kazao je ministar Bukvarević.

U Memorijalnom kompleksu i šehidskom mezarju Veljaci do sada su ukopane 304 žrtve, dok se na području Bratunca još uvijek traga za više od 300 nestalih osoba.

Također, ministar Bukvarević je istakao i da moramo učiniti sve da se generacije koje dolaze sjećaju onoga što se desilo i da ne dođe do zaborava, jer bi to bio još veći zločin prema svim nevinim žrtvama.

- Suživot i mir su mogući isključivo uz pravedno procesuiranje zločina i onih koji su ih počinili. Ne smijemo dozvoliti da istina bude iskrivljena ili zaboravljena, to je amanet koji nam je dat kao društvu i kojim su nas zadužili svi šehidi i poginuli branioci, sve nevine žrtve ove domovine. Naša borba za pravdu traje i danas i u njoj moramo istrajati - kazao je ministar Bukvarević, saopćeno je iz Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata.
 
Srijeda,
15. juli 2020.
VIŠE