Aktuelno

Porezna uprava FBiH u 116 kontrola otkrila 74 neprijavljena radnika
08 May 2020

Inspektori Porezne uprave Federacije BiH u četvrtak su  na području Federacije izvršili 116 kontrola kojima su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju građevinsku, ugostiteljsku i uslužnu djelatnost.

U tim kontrolama inspektori su otkrili 74 neprijavljena radnika, 15 obveznika koji nisu izdavali fiskalne račune, 11 obveznika koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj i četiri objekta koji su radili bez odobrenja nadležnog organa.

Zbog utvrđenih nepravilnosti, zapčaćeno je osam objekata i u 38 inspekcijskih nadzora podneseni su prekršajni nalozi sa ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu od 157.850 KM.

Porezna uprava FBiH obavijestila je porezne obveznike da poslovni objekti koji zbog utvrđenih nepravilnosti budu zapečaćeni u toku inspekcijskog nadzora, zbog nastale situacije izazvane pandemijom virusa COVID-19 i smanjenog broja inspektora, neće po otklanjanju utvrđenih nepravilnosti odmah biti otpečaćeni, kao što je to bio slučaj do sada.

- Pozivaju se porezni obveznici kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i da poštuju zakone.

Ukoliko u budućim kontrolama kod tih poreznih obveznika ponovo budu utvrđene nepravilnosti, bit će im izrečena zaštitna mjera zabrane obavljanja djelatnosti u periodu od šest mjeseci.
 

 
Srijeda,
15. juli 2020.
VIŠE