Aktuelno

Porezna uprava FBiH u devet kontrola otkrila 13 neprijavljenih radnika
30 Apr 2020
Porezna uprava FBiH saopćila je danas da su inspektori jučer, 29. aprila 2020. godine, u brzim kontrolama, tzv. akcijama, na području Bjelašnice izvršili devet kontrola poreznih obveznika koji obavljaju građevinsku djelatnost. Cilj je bila provjera poštivanja Zakona o fiskalnim sistemima i zapošljavanja radnika na crno.
 
U ovim kontrolama inspektori su otkrili 13 neprijavljenih radnika, dva obveznika koji nisu izdavala fiskalne račune i jednog koji nije imao instaliran fiskalni uređaj. Zbog utvrđenih nepravilnosti, zapošljavanje neprijavljenih radnika, neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja, kao i nepostojanja fiskaliziranog fiskalnog uređaja, u šest slučajeva podneseni su prekršajni nalozi sa ukupno izrečenim novčanim kaznama od 21.600 KM.
 
Porezna uprava Federacije BiH obavještava porezne obveznike da poslovni objekti koji zbog utvrđenih nepravilnosti budu zapečaćeni u toku inspekcijskog nadzora, zbog nastale situacije izazvane pandemijom virusa COVID19 i smanjenog broja insepktora, neće po otklanjanju utvrđenih nepravilnosti odmah biti otpečaćeni, kao što je to bio slučaj do sada.
 
Ova uprava će u narednom periodu intenzivirati aktivnosti na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije, te poziva porezne obveznike kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i da poštuju zakone, saopćeno je iz Porezne uprave FBiH.
 
Srijeda,
15. juli 2020.
VIŠE