Aktuelno

Tri putnika iz Štokholma pozitivna na koronavirus
17 Apr 2020


Federalni sanitarni inspektori na graničnim prijelazima od 15. marta, zaključno sa 16. aprilom, izdali 25.598 rješenja o stavljanju putnika pod zdravstveni nadzor, odnosno ograničeno kretanje ili izolaciju na period od 14 dana.

Od donošenja Naredbe Federalnog štaba civilne zaštite o uvođenju obavezne mjere karantina za sve osobe koje ulaze u BiH, federalni sanitarni inspektori su na graničnim prijelazima na osnovu popunjenih sanitarnih upitnika uputili 417 osoba u prekograničnom prometu u šatorski prostor, gdje ih, po izdavanju rješenja Federalnog ministarstva zdravstva o karantinu, preuzimaju nadležni štabovi civilne zaštite i prevoze do mjesta određenog za karantin. Promet putnika je bio nešto manji u odnosu na prethodni dan, te su, nakon sanitarne kontrole, u šatore upućene 22 osobe s prebivalištem u Federaciji BiH.

Nadzorima i mjerama federalnih inspektora je obuhvaćeno  3.128 osoba, državljana BiH s prebivalištem u RS koji su u našu zemlju ušli preko graničnih prijelaza koji se nalaze na području FBiH i 313 državljana BiH s prebivalištem na području Brčko Distrikta BiH.

Danas ističu mjere iz 377 rješenja o izolaciji koja su izdali federalni sanitarni inspektori, a do jučer je za ukupno 19.332 osobe istekao period obavezne izolacije u trajanju od 14 dana.

Troje bh. građana koji su doputovali letom iz Štokholma je, nažalost, pozitivno na koronavirus, kao i dvoje koji su u prethodna tri dana ušla u BiH i bili privremeno zadržani na graničnom prelazu Izačić, a potom upućeni u karantinske prostore u USK. Jedna osoba koja je u prethodna tri dana ušla u BiH i privremeno zadržano na graničnom prijelazu Osoje, također je pozitivna, pa je upućena u karantinske prostor.

Po donošenju Odluke Vlade FBiH o mjerama neposredne kontrole određenih proizvoda i usluga od interesa za FBiH kojom je određeno utvrđivanje marži u trgovini (kalkulativne cijene) za naftne derivate, dežurni tim federalnog tržišnog inspektorata je i tokom današnjeg dana vršio nadzore benzinskih pumpi i drugih prodajnih objekata.

Obavljeno je sedam inspekcijskih i dva kontrolna nadzora, te utvrđeno devet prekršaja, što podrazumijeva podnošenje devet prekršajnih naloga u iznosu od 13.750 KM. Kod četiri subjekta nadzora uočene su nepravilnosti u načinu formiranja cijena, odnosno kršenje Odluke Vlade FBiH.


Od 15. marta do 17. aprila obavljena su 233 inspekcijska i 179 kontrolnih nadzora na benzinskim pumpama, u apotekama i drugim prodajnim objektima. Utvrđena su ukupno 252 prekršaja i izdata 252 prekršajna naloga u iznosu od 401.200 KM. Kod 179 subjekata nadzora nisu utvrđene nepravilnosti u poslovanju, odnosno, utvrđeno je da prijave građana nisu bile utemeljene, saopćeno je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.
 
 
Srijeda,
15. juli 2020.
VIŠE