Aktuelno

FUZIP: Neznatno povećan broj putnika na granicama
15 Apr 2020

Od donošenja odluke o obaveznom sanitarnom nadzoru svih državljana BiH, 15.3.2020. godine, zaključno s 14.4.2020. godine, federalni sanitarni inspektori su na graničnim prijelazima izdali 25.119 rješenja o stavljanju putnika pod zdravstveni nadzor/ograničeno kretanje/izolaciju na period od 14 dana.

Od donošenja Naredbe Federalnog štaba civilne zaštite o uvođenju obavezne mjere karantina za sve osobe koje ulaze u BiH, inspektori su uputili 376 osoba u prekograničnom prometu putnika u šatorski prostor, gdje se, po izdavanju rješenja o karantinu koje izdaje Federalno ministarstva zdravstva, preuzimaju od strane nadležnih štabova civilne zaštite i prevoze do mjesta određenog za karantin.

Promet putnika je neznatno povećan u odnosu na prethodni dan, te je 14.4.2020. godine nakon izvršene sanitarne kontrole u šatore upućeno 40 osoba s prebivalištem u Federaciji BiH, dvije osobe iz Republike Srpske i jedna osoba iz Brčko Distrikta BiH.

Danas ističu mjere iz 762 rješenja o izolaciji koja su izdali federalni sanitarni inspektori, a do jučer je za ukupno 18.570 lica istekao period obavezne izolacije u trajanju od 14 dana.

Po donošenju Odluke Vlade FBiH o mjerama neposredne kontrole određenih proizvoda i usluga od interesa za FBiH kojom je određeno utvrđivanje marži u trgovini (kalkulativne cijene) za naftne derivate, dežurni tim federalnog tržišnog inspektorata je i tokom današnjeg dana vršio inspekcijske nadzore benzinskih pumpi, ali i drugih prodajnih objekata. Izvršeno je osam inspekcijskih i dva kontrolna nadzora, te utvrđeno deset prekršaja, što podrazumijeva podnošenje 10 prekršajnih naloga u iznosu od  18.500 KM.  Kod četiri subjekta nadzora uočene su nepravilnosti u načinu formiranja cijena, odnosno kršenje Odluke Vlade FBiH.
 
U periodu od 15.3. do 15.4.2020. godine, obavljeno je 220 inspekcijskih i 173 kontrolna nadzora na benzinskim pumpama, u apotekama i drugim prodajnim objektima. Utvrđeno je ukupno 229 prekršaja, što podrazumijeva izdavanje ukupno 229 prekršajnih naloga u iznosu od 357.950 KM. Kod 173 subjekta nadzora nisu utvrđene nepravilnosti u poslovanju, odnosno, utvrđeno je da prijave građana nisu bile utemeljene, saopćeno je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.
 
Četvrtak,
02. juli 2020.
VIŠE