Aktuelno

Značajno smanjen promet na granicama
13 Apr 2020Od donošenja odluke o obaveznom sanitarnom nadzoru svih državljana BiH, 15.3.2020., zaključno s 12.4.2020. godine, federalni sanitarni inspektori na graničnim prijelazima izdali su ukupno 24.884 rješenja o stavljanju putnika/osoba pod zdravstveni nadzor/ograničeno kretanje/izolaciju na period od 14 dana.

Od donošenja Naredbe Federalnog štaba civilne zaštite o uvođenju obavezne mjere karantina za sve osobe koje ulaze u BiH, inspektori su tokom sanitarnih nadzora na graničnim prijelazima, na osnovu popunjenih sanitarnih upitnika uputili 304 osobe u prekograničnom prometu putnika u šatorski prostor, gdje ih, po izdavanju rješenja o karantinu od strane Federalnog ministarstva zdravstva, preuzimaju predstavnici nadležnih štabova civilne zaštite i prevoze do mjesta određenog za karantin. Promet putnika je značajno smanjen, te je danas na granične prijelaze na kojima sanitarnu kontrolu putnika obavljaju federalni inspektori ušlo svega 14osoba.

Nadzorima i mjerama je obuhvaćeno i ukupno 3.068 osoba, državljana BiH s prebivalištem u RS-u koji su u BiH ušli preko graničnih prijelaza koji se nalaze na području FBiH i 310  državljana BiH s prebivalištem na području Brčko Distrikta BiH.

Danas ističu mjere iz 445 rješenja o izolaciji koja su izdali federalni sanitarni inspektori, a do jučer je za ukupno 17.581 osobu istekao period obavezne izolacije u trajanju od 14 dana.

Po donošenju Odluke Vlade FBiH o mjerama neposredne kontrole određenih proizvoda i usluga od interesa za FBiH kojom je određeno utvrđivanje marži u trgovini (kalkulativne cijene) za naftne derivate, dežurni tim federalnog tržišnog inspektorata je i tokom današnjeg dana obavljao nadzore benzinskih pumpi, ali i drugih prodajnih objekata. Obavljeno je sedam inspekcijskih i tri kontrolna nadzora i utvrđeno sedam prekršaja, što podrazumijeva podnošenje sedam prekršajnih naloga u iznosu od  8.000 KM. U kontrolama nije utvrđeno nepoštivanje Odluke Vlade FBIH o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena.
 
Od 15.3. do 13.4.2020. godine, obavljena su 204 inspekcijska nadzora, te 167 kontrolnih nadzora na benzinskim pumpama, apotekama i drugim prodajnim objektima. Utvrđeno je ukupno 211 prekršaja, što podrazumijeva izdavanje ukupno 211 prekršajnih naloga u iznosu od 327.950 KM. Kod 167 subjekta nadzora nisu utvrđene nepravilnosti u poslovanju, odnosno, utvrđeno je da prijave građana nisu bile utemeljene, saopćeno je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.
 
 
Petak,
03. juli 2020.
VIŠE