Aktuelno

Počinje kontrola cijena naftnih derivata
09 Apr 2020Od nedjelje, 15.3.2020. godine, po donošenju odluke o obaveznom sanitarnom nadzoru svih državljana BiH, federalni inspektori su zaključno s  8.4.2020. godine, na graničnim prijelazima izdali ukupno 24.173 rješenja o stavljanju putnika/osoba pod zdravstveni nadzor/ograničeno kretanje/izolaciju na  14 dana.
Nadzorima i mjerama je obuhvaćeno i 2.915 osoba, državljana BiH s prebivalištem u RS koji su u BiH ušli preko graničnih prijelaza koji se nalaze na području FBiH i 301 osoba s prebivalištem na području Brčko Distrikta BiH.
Danas ističu mjere iz 599 rješenja o izolaciji koja su izdali federalni sanitarni inspektori, a do jučer je za ukupno 15.720 osoba istekao period obavezne izolacije u trajanju od 14 dana.
Kantonalni policijski organi svakodnevno vrše kontrole osoba kojima su federalni sanitarni inspektori izdali rješenja o stavljanju pod zdravstveni nadzor/obaveznu izolaciju. Federalnoj upravi za inspekcijske poslove je dostavljeno 429 zbirnih službenih zabilješki o nepoštivanju izrečenih mjera, a protiv 64 osobe će biti pokrenuti prekršajni postupci.
Vezano za kontrolu formiranja i kretanja cijena u FBiH, dežurni tim federalnog tržišnog inspektorata je danas, 9.4.2020. godine na području Sarajevskog i Tuzlanskog kantona obavio deset inspekcijskih i četiri kontrolna nadzora, te utvrdio sedam prekršaja, što podrazumijeva podnošenje sedam prekršajnih naloga u iznosu od  9.200 KM. Doneseno je i jedno rješenje o zabrani prometovanja roba, dok je u saradnji s Policijskom upravom Mostar oduzeto 40 kilograma duhana bez odgovarajuće prateće dokumentacije.
 
Od 15.3. do 9.4.2020. godine na području Sarajevskog i Tuzlanskog kantona (od 23.3.2020. godine), izvršeno je 180 inspekcijskih , te 161 kontrolni nadzor u apotekama i drugim prodajnim objektima. Utvrđeno je ukupno 177 prekršaja, što podrazumijeva izdavanje ukupno 177 prekršajnih naloga u iznosu od 279.250 KM. Kod 161 subjekta nadzora nisu utvrđene nepravilnosti u poslovanju, odnosno, utvrđeno je da prijave građana nisu bile utemeljene.
 
Povećanje cijena artikala s liste proizvoda na koje se primjenjuje mjera neposredne kontrole cijena (brašno, ulje, riža, kvasac, povrće, voće, zaštitne maske, sredstva za dezinfekciju, itd.) je do sad evidentirano kod ukupno 25 subjekata nadzora.
 
Federalni tržišni inspektorat će sutra početi s kontrolom cijena nafnih derivata, a u skladu s danas donesenom Odlukom Vlade FBiH o mjerama neposredne kontrole određenih proizvoda i usluga od interesa za FBiH, kojom je sada određeno utvrđivanje marži u trgovini (kalkulativne cijene) za naftne derivate, saopćeno je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.
 
 
Petak,
03. juli 2020.
VIŠE