Aktuelno

Za 13.929 osoba istekao period obavezne izolacije
06 Apr 2020Od nedjelje, 15. marta, po donošenju odluke o obaveznom sanitarnom nadzoru svih državljana BiH, zaključno s 5. aprilom ove godine, federalni sanitarni inspektori na graničnim prijelazima su izdali ukupno 22.978 rješenja o stavljanju putnika/osoba pod zdravstveni nadzor/ograničeno kretanje/izolaciju na period od 14 dana. U toku jučerašnjeg dana izdato je ukupno 212 rješenja.

Nadzorima i mjerama je obuhvaćeno i ukupno 2.719 osoba, državljana BiH s prebivalištem u RS koji su u BiH ušli preko graničnih prijelaza koji se nalaze na području FBiH i 275 osoba, državljana BiH s prebivalištem na području Brčko Distrikta BiH.

Danas ističu mjere iz 965 rješenja o izolaciji koja su izdali federalni sanitarni inspektori, a do jučer je za ukupno 13.929 osoba istekao period obavezne izolacije u trajanju od 14 dana.

Kantonalni policijski organi svakodnevno vrše kontrole osoba kojima su od federalnih sanitarnih inspektora izdata rješenja o stavljanju pod zdravstveni nadzor/obaveznu izolaciju, te je Federalnoj upravi za inspekcijske poslove do sad dostavljeno ukupno 375 zbirnih službenih zabilješki o nepoštivanju izrečenih mjera na ime većeg broja osoba. Protiv 64 osobe biti će pokrenuti prekršajni postupci.

Vezano za kontrolu formiranja i kretanja cijena u FBiH, dežurni tim federalnog tržišnog inspektorata je 6. aprila na području  Sarajevskog i Tuzlanskog kantona obavio deset inspekcijskih i tri kontrolna nadzora, te podnio 11 prekršajnih naloga u iznosu od  16.000 KM. Kod dva subjekta je utvrđeno povećanje cijena s liste proizvoda na koje se primjenjuje mjera neposredne kontrole cijena (mliječni proizvodi i sredstva za dezinfekciju). Doneseno je i jedno rješenje o zabrani prometa proizvoda.

U periodu od 15. marta do 6. aprila na području Sarajevskog i Tuzlanskog kantona (od 23. marta), bavljeno je 155 inspekcijskih, te 154 kontrolna nadzora u apotekama i drugim prodajnim objektima. Podnesena su ukupno 152 prekršajna naloga u iznosu od 245.350 KM. Kod 154 subjekta nadzora nisu utvrđene nepravilnosti u poslovanju, odnosno, utvrđeno je da prijave građana nisu bile utemeljene.

- Povećanje cijena artikala s liste proizvoda na koje se primjenjuje mjera neposredne kontrole cijena koja je sastavni dio Odluke Vlade FBiH o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena (brašno, ulje, riža, kvasac, povrće, voće, zaštitne maske, sredstva za dezinfekciju, itd.) je do sad evidentirano kod 25 subjekata nadzora -  kazao je direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović, saopćeno je iz te uprave.
 
 
Srijeda,
15. juli 2020.
VIŠE