Aktuelno

Na graničnim prijelazima izdata 21.554 rješenja o izolaciji
03 Apr 2020Od nedjelje, 15.3.2020. godine, po donošenju odluke o obaveznom sanitarnom nadzoru svih državljana BiH,  zaključno s 2.4.2020. godine, federalni sanitarni inspektori su na graničnim prijelazima izdali  21.554 rješenja o stavljanju putnika/osoba pod zdravstveni nadzor/ograničeno kretanje/izolaciju na period od 14 dana.

Nadzorima i mjerama je obuhvaćeno i  2.527 osoba, državljana BiH s prebivalištem u RS koji su u BiH ušli preko graničnih prijelaza koji se nalaze na području FBiH i 253 državljana BiH s prebivalištem na području Brčko Distrikta BiH.
Danas ističu mjere iz 2.311 rješenja o izolaciji koja su izdali federalni sanitarni inspektori, čime je do sad za ukupno 12.149 osoba istekao period obavezne izolacije u trajanju od 14 dana.

Kantonalni policijski organi svakodnevno kontroliraju osobe kojima su federalni sanitarni inspektora izdali rješenja o stavljanju pod zdravstveni nadzor/obaveznu izolaciju, te je u tom smislu Federalnoj upravi za inspekcijske poslove do sad dostavljene ukupno 317 zbirnih službenih zabilješki o nepoštivanju izrečenih mjera.

Vezano za kontrolu formiranja i kretanja cijena u FBiH, dežurni tim federalnog tržišnog inspektorata je danas na području Sarajevskog i Tuzlanskog kantona obavio osam inspekcijskih i pet kontrolnih nadzora, te podnio 5 prekršajnih naloga u iznosu od  6.000 KM.
 
Povećanje cijena artikala s liste proizvoda na koje se primjenjuje mjera neposredne kontrole cijena (brašno, ulje, riža, kvasac, povrće, voće, zaštitne maske, sredstva za dezinfekciju, itd.) je do sad evidentirano kod ukupno 19 subjekata nadzora.
 
 
Srijeda,
15. juli 2020.
VIŠE