Aktuelno

Ajdinović:Federalni sanitarni inspektori na GP izdali 8.413 rješenja o izolaciji
19 Mar 2020Federalna uprava za inspekcijske poslove nastavlja intenzivno provoditi mjere na suzbijanju širenja koronavirusa COVID-19 u Federaciji Bosne i Hercegovine u skladu s naredbama mjerodavnih tijela u BiH/FBiH.
 
Federalni sanitarni inspektori su, zaključno sa 18. martom, na graničnim prijelazima izdali ukupno 8.413  rješenja o stavljanju putnika pod zdravstveni nadzor/ograničeno kretanje / izolaciju na period od 14 dana, saopćeno je iz FUZIP-a.
 
Nadzorima i mjerama je, kako se dodaje, prema do sada dostupnim podacima, obuhvaćena i ukupno 771 osoba, odnosno državljana BiH s prebivalištem u RS koji su u BiH ušli preko graničnih prijelaza u FBiH, te su podaci,  spiskovi sa imenima, prezimenima i adresama osoba dostavljeni Inspektoratu Republike Srpske na daljnje postupanje i provođenje mjera izolacije.
 
Također, podaci 60 državljana BiH s prebivalištem na području Brčko Distrikta BiH, dostavljeni su Inspektoratu Brčko Distrikta BiH. Ovo se odnosi i na osobe koje su doputovale preko Međunarodnog aerodroma Tuzla.
 
Inspektorat RS je Federalnoj upravi za inspekcijske poslove uputio spiskove s podacima za ukupno 550 osoba, državljana BiH s prebivalištem na teritoriji FBiH, koji su u BiH ušli preko graničnih prijelaza u RS.
 
Kantonalni policijski organi intenzivno vrše kontrole osoba kojima su od strane federalnih sanitarnih inspektora izdata rješenja o stavljanju pod zdravstveni nadzor / obaveznu izolaciju u trajanju od 14 dana, te Federalnoj upravi za inspekcijske poslove redovno dostavljaju izvještaje i službene zabilješke o osobama koje krše spomenute mjere.
 
Vezano za kontrolu formiranja i kretanja cijena u FBiH, dežurni tim federalnog tržišnog inspektorata je u protekla četiri dana po prijavama građana izvršio 37 redovnih i 18 kontolnih inspekcijskih nadzora u apotekama i drugim prodajnim objektima i izrečen 41 prekršajni nalog u iznosu od 85.200 KM.
 
Iz FUZIP-a se također zahvaljuju i kantonalnim policijskim i inspekcijskim organima, Graničnoj policiji BiH i svim drugim državnim organima s kojima blisko sarađuju na suzbijanju širenja pandemije i zaštiti zdravlja stanovništva BiH.
 
- Posebno se želimo zahvaliti udruženju Pomozi.ba za donaciju 2.000 maski, te Federalnoj upravi civilne zaštite za donaciju 1.500 maski, kao i Crvenom krstu/križu za donaciju rukavica i dezinficijenasa neophodnih za zaštitu federalnih sanitarnih inspektora raspoređenih na graničnim prijelazima u FBH - kazao je direktor Anis Ajdinović.
 
 
Nedjelja,
27. septembar 2020.
VIŠE