Aktuelno

Potvrđen četvrti slučaj osobe oboljele od koronavirusa u Federaciji BiH
15 Mar 2020

U nedjelju, 15. marta, potvrđen je četvrti slučaj osobe oboljele od novog koronavirusa (COVID-19) na području Federacije BiH. Radi se o ženskoj osobi starije životne dobi koja se ove sedmice vratila iz Njemačke na područje općine Domaljevac-Šamac, pacijentica je hospitalizirana i izolirana u Županijskoj bolnici Orašje i njeno trenutno zdravstveno stanje je dobro, saopćeno je iz Federalnog ministarstva zdravstva.
 
Zdravstvene službe Županije Posavske provode mjere za sprječavanje i ograničavanje širenja infekcije, što podrazumijeva traženje kontakata oboljele pacijentice kako bi se utvrdilo ko je sve eventualno bio izložen. Osobama koje su bile u bliskom kontaktu s pacijenticom naložena je kućna izolacija i njihovo zdravstveno stanje se kontinuirano prati.
 
Federalno ministarstvo zdravstva poziva sve građane koji su u proteklih 14 dana
boravili u nekoj od evropskih zemalja da se ukoliko razviju simpotome respiratorne
bolesti (povišena temperature i kašalj) samoizoliraju u vlastitom domu, te telefonski
kontaktiraju nadležni kantonalni zavod za javno zdravstvo ili nadležni dom zdravlja.
 
Ponovo pozivaju sve osobe kojima je propisana kućna samoizolacija da se striktno
pridržavaju navedene mjere u cilju zaštite svog, kao i zdravlja drugih. Podsjećaju sve građane da se pridržavaju generalnih preporuka za stanovništvo, a to je često pranje ruku sapunom i vodom ili sredstvima za čišćenje ruku na bazi alkohola, izbjegavanje dodirivanja očiju, nosa i usta rukama, u slučaju kašljanja i kihanja, usta i nos treba prekriti savijenim laktom ili maramicom koju treba odmah baciti i oprati ruke. Preoruka stanovništvu je i izbjegavanje bliskog kontakta sa svima koji imaju povišenu temperaturu i kašlju.
 
Utorak,
29. septembar 2020.
VIŠE