Aktuelno

Premijer Novalić: Zajednički djelujemo u interesu građana Bosne i Hercegovine
15 Mar 2020

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić obratio se danas građanima u vezi s pandemijom koronavirusa najavivši kakve se mjere mogu očekivati na sutrašnjoj sjednici Vlade Federacije BiH, u proširenom sastavu.
 „Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je odmah nakon saznanja za pojavu koronavirusa, formirala Krizni štab za područje Federacije. Poduzeli smo sve mjere i stavili na raspolaganje finansijska i sva druga neophodna sredstva, s ciljem zaštite zdravlja stanovništva Federacije Bosne i Hercegovine. Štab Civilne zaštite je stavio na raspolaganje sve ljudske i materijalne resurse. 
 
Međutim, svima nam je jasno da posljedice širenja koronavirusa neće biti samo po zdravlje ljudi, nego će imati negativne posljedice i na privredu. Također, jasno nam je da se radi o globalnom problemu. 
 
Za sutra sam sazvao sjednicu Vlade u proširenom sastavu. Pozvao sam svih deset kantonalnih premijera, predsjednika Udruženja poslodavaca, Privredne komore, Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine, Crvenog križa Federacije BiH,  kao i čelnike svih nadležnih federalnih institucija. 
 
Ono što u ovom momentu sa sigurnošću mogu kazati jeste da je isplata penzija neupitna, kao i boračkih i drugih naknada, invalidnina i svih ostalih prinadležnosti koje se isplaćuju iz federalnog budžeta.
 
Izdao sam nalog svim inspekcijskim službama da pojačaju kontrole, te da sankcionišu svakog ko želi profitirati u ovakvoj situaciji.
 
Ministar trgovine je pripremio Odluku o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena, koju će Vlada sutra donijeti. Odluka, između ostalog, predviđa zabranu rasta cijena najvažnijih životnih namirnica. Spremni smo i da u slučaju potrebe, na raspolaganje stavimo i robne rezerve Federacije. 
 
Ono što za sada ohrabruje su informacije koje imam, a to je da neće doći do poremećaja u snabdjevanju osnovnim životnim namirnicama.
 
Vlada će na sutrašnjoj sjednici razmatrati i prijedlog mjera za ublažavanje posljedica uzrokovanih pandemijom koronavirusa na privredu. 
 
Mjere će biti usmjerene na očuvanje i poboljšanje likvidnosti privrede i mjere fiskalne stimulacije. One su većinom usmjerene na očuvanje radnih mjesta, te nesmetano snabdjevanje stanovništva potrebnim dobrima i uslugama. 
 
Sutra ćemo s kantonalnim premijerima i poslodavcima tražiti način kako da pomognemo i zaposlenim roditeljima koji imaju djecu mlađu od deset godina, a koja su ovih dana kući jer se ne održava nastava i ne idu u vrtiće. Radi se o djeci koju nema ko paziti jer su roditelji zaposleni.
 
Ovim putem pozivam sve građane da imaju povjerenje u Vladu Federacije Bosne i Hercegovine. Imajte povjerenja u naš zdravstveni sistem, Krizni štab, Civilnu zaštitu, policiju, inspektore i sve one koji već danonočno rade za dobrobit svih građana i čija pomoć će nam biti neophodna i u periodu koji je ispred nas. Na ovome im trebamo biti zahvalni, a ja im se ovom prilikom posebno zahvaljujem. 
 
U stalnom sam kontaktu sa predstavnicima Vijeća ministara, Zoranom Tegeltijom, Fahrudinom Radončićem, Ankicom Gudeljević, te predsjednikom Vlade Republike Srpske Radovanom Viškovićem. Zajednički djelujemo u interesu građana Bosne i Hercegovine.
 
Od velikog značaja je i naša bliska koordinacija unutar Federacije Bosne i Hercegovine.
 
Niko od nas nije pošteđen opasnosti od ovog virusa. Molim Vas da ograničite kretanje, ponašajte se savjesno i pratite naredbe i uputstva Vlade Federacije BiH i Kriznog štaba.“
 
 
Nedjelja,
27. septembar 2020.
VIŠE