Aktuelno

Novalić: Uvesti kontrole putnika termalnim kamerama na svim graničnim prijelazima
13 Mar 2020Federalni premijer Fadil Novalić izjavio je večeras u Doboju da postoji kontrola putnika na sarajevskom i tuzlanskom aerodromu, a nakon pojave koronavirusa u BiH.

Novalić je poslije sastanka, koji je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija organizirao s premijerima bh. entiteta u Doboju, rekao da se kontrola obavlja termalnim kamerama koje filtriraju svakog putnika.

Smatra da će te mjere biti potrebno uvesti i na drugim bh. graničnim prijelazima.

Na sastanku je donesena odluka da svi građani koji iz inostranstva dolaze u BiH idu u izolaciju u trajanju od 14 dana, te dodao da će ova odluka stupiti na snagu 16. marta.

- Odluke će na graničnim prijelazima donositi sanitarni inspektori - istakao je Tegeltija.

Apelovali su na sve građane u BiH da se pridržavaju  instrukcija nadležnih institucija.

Na sastanku je zaključeno i da će BiH reducirati broj graničnih prijelaza na kojima će biti prevoženi roba i građani, a bit će uspostavljena dva štaba koji će se baviti zdravstvenim i privrednim aspektom.

- Neke mjere moraju donositi vlade entiteta, neke vlade kantona, a neke Vijeće ministara BiH - rekao je Tegeltija i naglasio da će štabovi kreirati mjere i preporuke vladama da savladaju ove poteškoće.

Sastanku su prisustvovali ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević, ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić, ministar zdravlja i socijalne zaštite u RS Alen Šeranić, pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez, direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, vršilac dužnosti direktora Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković, direktor Inspektorata RS Dragutin Škrebić, te gradonačelnik Brčko Distrikta Siniša Milić.

 
Srijeda,
15. juli 2020.
VIŠE