Aktuelno

Sanitarna kontrola putnika na međunarodnim aerodromima Sarajevo i Tuzla
13 Mar 2020Federalna uprava za inspekcijske poslove je, u vršenju pojačanog inspekcijskog nadzora na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, u prethodnom periodu angažovala dodatnih šest uposlenika kako bi svi putnici koji dolaze iz Njemačke, Španije, Francuske, Italije, Irana, Kine i Južne Koreje što brže i efikasnije prošli obaveznu sanitarnu kontrolu, popunili sanitarni upitnik, primili rješenje o ograničenom kretanju i izolaciji, te bili stavljeni pod zdravstveni nadzor.

Također, angažovani su jedan federalni i dva  kantonalna sanitarna inspektora koji vrše pojačane kontrole putnika na Međunarodnom aerodromu u Tuzli.

U funkciji je termalna kamera koja omogućava detekciju putnika s povišenom tjelesnom temperaturom, te je u saradnji sa aerodromskim osobljem  obezbijeđen aerodromski prostor za privremenu izolaciju osobe s povišenom temperaturom do dolaska epidemiologa i ljekara.

Uposlenici međunarodnih aerodroma Sarajevo i Tuzla, te Granične policije BiH pružaju svu potrebnu pomoć i sarađuju s federalnim inspektorima kako bi bila osiguralna obavezna procedura sanitarne kontrole prema naredbama Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva.U skladu s naredbama Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva od 10. marta 2020. godine, s ciljem daljnjeg praćenja situacije, poduzimanja mjera radi sprečavanja i ranog otkrivanja eventualnog slučaja bolesti izazvane koronavirusom (COVID-19), uspostavljene su procedure nadzora putnika u međunarodnom prometu koje se primjenjuju prema svim putnicima koji dolaze s područja NR Kine, Južne Koreje, Irana, Italije, Francuske, Njemačke i Španije.

Osim primjene ovih procedura, svim stranim državljanima koji ulaze u FBiH iz navedenih zemalja propisuju se mjere ograničavanja kretanja na razdoblje od 14 dana.

Također, svim bh i stranim državljanima koji imaju stalni ili privremeni boravak u BiH, a ulaze u FBiH iz navedenih zemalja izdaje se rješenje o obaveznoj izolaciji u trajanju od 14 dana, a preporučeno je  da se ne putuje u navedene zemlje, saopćeno je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.
 
Četvrtak,
02. juli 2020.
VIŠE