Aktuelno

Novalić: „Igman“ iz Konjica pruža sigurnost u državi
11 Mar 2020

Obilježavanje 70. godišnjice kompanije za proizvodnju oružja i streljiva „Igman“ d.d. Konjic počelo je održavanjem Međunarodnog panela “Globalno tržište vojne industrije - trendovi i analize”  na kojem su federalni premijer Fadil Novalić i direktor kompanije Đahid Muratbegović, sa poslovnim partnerima iz Amerike, Azije i Evrope, naglasili da je „Igman“ razvio proizvod, municiju prepoznatljivu i na zapadnom tržištu.

Najveća potražnja je za kalibrom 7,62 puta 39 mm, a potom 12,7 mm.

Premijer Novalić čestitao je kompaniji i menadžmentu "Igmana" na uspjehu, navodeći da je 70 godina zaista dug životni vijek.

- Sve je to pitanje menadžmenta i liderstva. Direktor izvrsno vodi ovu kompaniju i to se vidi, što nije slučaj sa svim kompanijama u namjenskoj industriji - kazao je Novalić.

Oružje kao borbeno sredstvo mora biti od značaja tako da će Vlada Federacije BiH nastaviti podržavati kompaniju „Igman“, rečeno je.

- Na osnovu 15 godina saradnje sa 'Igmanom ' mogu reći da se ova kompanija veoma dobro razvila u pogledu proizvodnje i u pogledu marketinga. Premijer Novalić je spomenuo investicije, da se puno investira u resurse i ljude i mi to kao klijenti primjećujemo. 'Igman' ima neprevaziđenu sposobnost da odgovori na striktne zahtjeve koje Sjedinjene Američke Države postavljaju u smislu proizvoda - rekao je vlasnik Global Ordnance LLC Sarasota Marc Morales.

Odličnu saradnju pohvalio je i vlasnik vojne kompanije „ MF 300“ Tarik Ezzat, kao i vlasnik firme EMCO Emilian Gebrev.

- Nema druge fabrike u svijetu koja tako kvalitetno radi svoj posao. Uspjeh kompanije je što uposlenici rade kao 'švicarski sat'. Smjena generacija i napredak tehnologija su na veoma dobar način integrisani u obavljanje ove djelatnosti - kazao je Gebrev.

Na kraju panela direktor „Igmana“ Muratbegović poručio je da će uposlenici nastaviti raditi na podizanju kvaliteta jer se moraju pratiti svjetski trendovi, a stigli su i zahtjevi da se radi municija većeg kalibra.

 „Igman“ planira novu liniju municije kalibra 7, 62 puta 51 mm u vrijednosti 10,5 miliona eura koja će, prema očekivanjima, biti puštena u promet u ovoj godini.

Najavio je to direktor Muratbegović na pres-konferenciji koja je upriličena povodom obilježavanja ove značajne godišnjice. 

- To je velika postojanost. Vlada Federacije BiH je apsolutno odlučna da nastavi podupirati fabrike namjenske industrije. „Igman“ proizvodi dvostruko više sada nego u vremenu prije rata i s tim smo izuzetno zadovoljni. Mislimo da iza novih linija treba u upotrebu staviti nove moderne tehnologije i materijale, te novu generaciju razvojnih inžinjera - kazao je premijer Novalić.

Ukazao je i na činjenicu da „Igman“ obavljajući svoju djelatnost pruža sigurnost u državi.
 
Četvrtak,
02. juli 2020.
VIŠE