Aktuelno

Jakić na konferenciji „Najbolje prakse u pogledu privremenog i trajnog oduzimanja imovine“
06 Mar 2020


Na poziv organizatora, direktor Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom  Vinko Jakić, kao predavač, prisustvovao je edukaciji „Najbolje prakse u pogledu privremenog i trajnog oduzimanja imovine”.

Ovaj dvodnevni skup, u organizaciji EU4Justice, koji je održan u Sarajevu, namijenjen je obuci sudija, tužilaca, policijskih službenika, te službenika za upravljanje oduzetom imovinom i imao je za cilj razmjenu najboljih praksi zemalja Evropske unije i Bosne i Hercegovine u pogledu privremenog i trajnog oduzimanja imovine.

EU4Justice je dvogodišnji projekat s ciljem poboljšanja efikasnosti istraga i krivičnog gonjenja u predmetima organizovanog kriminala i korupcije, a uz jačanje koordinacije između tužilaštava, sudova i agencija za provođenje zakona na različitim nivoima u BiH, a provodi se uz finansijsku pomoć Europske unije u BiH.

Jakić je nakon upoznavanja učesnika s radom Agencije, prezentirao izazove s kojima se susreće,  odnose s tužiteljstvima i sudovima, a fokus je usmjerio na njen budući razvoj.

Edukaciji su, osim predstavnika međunarodne zajednice, prisustvovali predstavnici pravosudnih institucija BiH, Federacije BiH i Republike Srpske, predstavnici policijskih agencija u BiH, kao i uposleni u entitetskim agencijama za upravljanje oduzetom imovinom.

Nakon konferencije, u Federalnoj agenciji za upravljanje oduzetom imovinom održan je sastanak direktora Jakića s voditeljicom projekta EU4Justice Isabelle Arnal i šeficom pravnog ureda Francuske agencije za upravljanje i povrat privremeno i trajno oduzete imovine (AGRASC) Anne Haller, saopćeno je iz Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom.
 
Utorak,
29. septembar 2020.
VIŠE