Aktuelno

Novalić - Višković: Nema mjesta panici zbog koronavirusa, sistem funkcionira
26 Feb 2020Entiteti Bosne i Hercegovine će koordinirano regovati u slučaju pojave koronavirusa u Bosni i Hercegovini, rečeno je danas nakon sastanka premijera Federacije BiH i Fadila Novalića i Republike Srpske Radovana Viškovića, koji su apelovali da se ne diže pretjerana panika kod građana, jer su nadležne institucije preduzele sve neophodne mjere u slučaju pojave te bolesti u našoj zemlji.
 
Premijer Novalić je rekao da nema mjesta panici, pa čak ni kada se pojave prvi slučajevi oboljelih.
 
- Sistem funkcionira i svi mehanizmi su pokrenuti u preventivnim mjerama. Svi klinički centri imaju potrebne izolatorije i međusobno sarađuju - rekao je Novalić novinarima.
 
I ukoliko dođe do pojave ove bolesti, podsjeća da procenti o broju umrlih ne pokazuju dramatične razmjere.
 
Novalić je rekao da će entitetske vlade intervenirati neophodnim sredstvima, u slučaju potrebe da bude nabavljena dodatna oprema, a sve će biti koordinirano sa Svjetskom zdravstvemom organizacijom.
 
- Ali, nema mjesta panici, niti za kupovinu u velikoj mjeri lijekova ili nekih proizvoda i namirnice u tržnim centrima - rekao je federalni premijer.
 
I premijer RS je rekao da su dogovoreni odgovarajući planovi ukoliko dođe do pojave oboljelih od novog koronavirusa, što, kako kaže, nije isključeno imajući u vidu da je taj virus "prisutan" u bh. susjedstvu.
 
Višković je rekao da su nadležni timovi na ovom sastanku predočili sve potrebne informacije te da je zaključeno da su preduzete neohodne mjere kako za adekvatnu reakciju u slučaju pojave bolesti.
 
Sastanku su prisustvovali i predstavnici nadležnih institucija iz RS i FBiH, ministri zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić FBiH Vjekoslav Mandić, Ministarstva civilnih poslova BiH te nekoliko kliničkih centara iz oba entiteta, te civilne zaštite.
 
 
Utorak,
14. juli 2020.
VIŠE