Aktuelno

Održana 37. redovna sjednica Federalnog štaba civilne zaštite
24 Feb 2020Na današnjoj 37. redovnoj sjednici Federalnog štaba civilne zaštite, kojom je predsjedavala zapovjednica, zamjenica federalnog premijera i ministrica finansija Jelka Milićević, prihvaćen je Izvještaj o radu u 2019. godini i Program aktivnosti Federalnog štaba civilne zaštite u 2020. godini.

Usvojen je i Plan stručnog osposobljavanja i obučavanja za zaštitu i spašavanje, Plan korištenja sredstava posebne naknade za zaštitu od prirodnih i drugih nesreća i Odluka o realizaciji finansijskog plana Federalnog štaba civilne zaštite u 2020. godini.

Na današnjoj sjednici usvojena je i Odluka o dodjeli priznanja Federalnog štaba civilne zaštite za 2019. godinu, Zaključak o obilježavanju 1. marta - Dana civilne zaštite Federacije BiH, Odluka o dodjeli priznanja i nagrada civilne zaštite pojedincima i kolektivima i Odluka o finansiranju svečanog obilježavanja 1. marta - Dana civilne zaštite.

Na svečanoj sjednici Federalnog štaba civilne zaštite, koja će biti održana 11. marta 2020. godine, zaslužnim pojedincima, institucijama i organizacijama bit će uručena prigodna priznanja.

Prisutni članovi Federalnog štaba civilne zaštite upoznati su s pojavom novog virusa COVID 19 (coronavirus 2019-nCoV) koji je Svjetska zdravstvena organizacija  30. januara 2020. godine proglasila javnozdravstvenim vanrednim stanjem od međunarodnog značaja.

Informaciju su prezentovali Marina Bera i Davor Pehar, članovi Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva za daljnje praćenje situacije i poduzimanje mjera s ciljem sprečavanja i ranog otkrivanja eventualnog slučaja bolesti izazvane novim korona virusom na teritoriji Federacije BiH, kao i koordiniranja aktivnosti između nadležnih institucija.

Informacija je sadržavala opće informacije o pojavi novog korona virusa na globalnoj razini s preporukama Odbora za sve zemlje, regulativu iz oblasti zaštite građana od zaraznih bolesti, te postupanje Federalnog ministarstva zdravstva, Zavoda za javno zdravstvo FBiH i drugih nadležnih institucija i ustanova.

Federalni štab civilne zaštite, koji ima mehanizam koordinacije na području Federacije Bosne i Hercegovine, upoznat je sa informacijom, a svoje aktivnosti uskladit će sa zaključcima Vlade Federacije BiH.

Ova uprava će, u skladu s tim, pripremiti analizu potrebnih materijalno-tehničkih sredstava koja se mogu staviti na raspolaganje za ovakve namjene, kako u Federalnoj upravi civilne zaštite, tako i u kantonalnim upravama civilne zaštite kako bi bili prikupljeni podaci o postojanju resursa za ove namjene i na području kantona, saopćeno je iz Federalne uprave civilne zaštite.  
 
 
Nedjelja,
25. oktobar 2020.
VIŠE