Aktuelno

Održan sastanak direktora Federalne i kantonalnih uprava za inspekcijske poslove
19 Feb 2020Direkor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović danas je, u sjedištu ove uprave u Sarajevu, održao sastanak s predstavnicima  federalne i kantonalnih inspekcijskih organa Unsko-sanskog, Zeničko-dobojskog, Tuzlanskog, Posavskog, Zapadno-hercegovačkog, Bosansko-podrinjskog, Kantona 10, Kantona Sarajevo, Hercegovačko-neretvanskog i Srednjobosanskog kantona.

Analizirani su podaci iz izvještaja o izvršenim zajedničkim inspekcijskim nadzorima u toku 2019. godine i dogovorena daljnja dinamika vršenja pojačanih inspekcijskih nadzora u okviru suzbijanja sive ekonomije. Nadzori su realizovani u organizaciji Federalne uprave za inspekcijske poslove putem mještovitih timova federalnih i kantonalnih inspektora.

Zauzet je zajednički stav, kao i opredjeljenje da se u smislu izgradnje kulture poštivanja pravnih propisa na području FBiH koordinirano djeluje u pravcu dosljednog provođenja i kontrole fiskalizacije, s ciljem ostvarenja pozitivnih efekata na privredu i programskih ciljeva Vlade FBiH.

Za 2020. godinu utvrđen i prihvaćen Plan rada pojačanih inspekcijskih nadzora za period mart-avgust ove godine, a koji se odnosi na na borbu protiv sive ekonomije, naročito suzbijanja rada „nacrno“, rada bez odobrenja nadležnog organa i neizdavanja fiskalnih računa.

Razgovarano je i o problematici razgraničenja djelovanja nadležnih inspekcija na terenu, uz pitanja provođenja inspekcijskih nadzora i primjenu neusklađenih pravnih propisa koji dovode do pravne nesigurnosti, kao i problematika kaznene politike koja nije primjerena težini učinjenog prekršaja, povodom čega je potrebno inicirati uređivanje legislative u oblasti unutrašnje trgovine, fiskalnih sistema, zaštite potrošača i plemenitih metala.

Direktor Ajdinović je zahvalio predstavnicima kantonalnih uprava za inspekcijske poslove i ministarstava u kojima nisu formirane kantonalne uprave za inspekcijske poslove i naglasio kako je koordinacija, saradnja i zajedničko djelovanje inspekcijskih organa na području Federacije BiH okosnica jednakog pristupa u odnosu na obavezu poštivanja i provođenja pravnih propisa, saopćeno je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.
 
Utorak,
14. juli 2020.
VIŠE