Aktuelno

Ministar Bukvarević s delegacijom SABNOR-a BiH: Obilježiti Dan državnosti u Mrkonjić-Gradu
04 Feb 2020Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević sastao se danas s delegacijom Saveza antifašista i boraca NOR-a Bosne i Hercegovine  (SABNOR-a).

Razgovarano je o dosadašnjoj saradnji SABNOR-a s Federalnim ministarstvom, kao i podršci u narednom periodu za neke od najznačajnijih projekata koje ovaj savez realizira. Delegacija SABNOR-a je zahvalila ministru Bukvareviću na ukazanoj podršci i razumijevanju u prethodnom periodu, te finansijskoj podršci pri realizaciji projekata u protekloj godini.

Posebno su istakli značaj borbe protiv fašizma danas kada je na snazi pokušaj iskrivljavanja historijskih činjenica, te podsjetili na činjenicu da je i odbrambeno-oslobodilački rat 1992.-1995. također bio vid borbe protiv fašizma i istih snaga protiv kojih su se borili u periodu 1941.-1945.

Između ostalog, na sastanku je zaključeno da buduća saradnja SABNOR-a s boračkim udruženjima, organizacijama i savezima koji baštine tekovine borbe odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992.-1995., mora biti intenzivnija i bolja. SABNOR je pozdravio aktivnosti na donošenju zakona kojim će biti uređena reprezentativnost u predstavljanju udruženja, te istakli da je neophodno ukrupnjavanje svih udruženja kako bi sve patriote zajedničkim snagama djelovale u borbi  za čuvanje istine i prenošenju iste na generacije koje dolaze.

Ministar Bukvarević zahvalio je predstavnicima SABNOR-a na svim naporima koje ulažu u borbi da ne bude zaboravljena istina i da budu baštinjene tekovine antifašizma.

Istakao je da će resorno ministarstvo i u narednom periodu u skladu s raspoloživim sredstvima i mogućnostima podržavati sve aktivnosti, izrazivši želju da ove godine 25. novembar, Dan državnosti Bosne i Hercegovine, bude obilježen u Mrkonjić-Gradu, posebno zbog činjenice da je ovo godina u kojoj se obilježava 75 godina od III zasjedanja ZAVNOBiH-a.

Jedna od ideja je da u okviru ovih aktivnosti i priprema za obilježavanje bude raspisan poziv za odabir najboljih literarnih radova na temu „Moja domovina“, saopćeno je iz Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata.
 
Srijeda,
15. juli 2020.
VIŠE