Aktuelno

Porezna uprava Federacije BiH u proteklom periodu izvršila ukupno 22.984 kontrole i otkrila 7.081 neprijavljenog radnika
30 Dec 2019Inspektori Porezne uprave Federacije BiH su u toku inspekcijskih nadzora koji su provedeni 28.12.2019. godine u Federaciji BiH izvršili 260 kontrola na području Starog Grada, Centra, Novog Sarajeva, Novog Grada, Ilidže, Trnova, Vogošće, Mostara, Tuzle, Živinica, Travnika, Bihaća, Zenice, Gračanice, Orašja, Cazina, Srebrenika, Banovića, Zavidovića, Gornjeg Vakufa/Uskoplja, Jajca, Drvara, Bosanske Krupe, Gradačca, Visokog, Goražda, Čapljine, Čitluka, Jablanice, Konjica, Gruda, Širokog Brijega, Ljubuškog, Posušja, Tomislavgrada, Livna, Kaknja, Maglaja, Doboj Juga, Bosanskog Grahova, Tešnja i Žepča. 
 
Inspektori su otkrili 73 neprijavljena radnika, 64 obveznika koji nisu evidentirali promet, 12 obveznika koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj i 23 objekta u kojima se djelatnost obavljala bez odobrenja nadležnog organa. Zbog utvrđenih nepravilnosti zapošljavanje neprijavljenih radnika, rad bez odobrenja nadležnih organa, nepostojanje fiskalnog uređaja i neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja zapečaćen je 41 objekt, a u 128 slučajeva izdati su prekršajni nalozi sa ukupno  izrečenim novčanim kaznama u iznosu od 300.600 KM.

U proteklom periodu Porezna uprava Federacije BiH je izvršila 22.984 brze kontrole u kojima je otkriven 7.081 radnik s neriješenim radno-pravnim statusom (rad nacrno), te je utvrđeno da je 2.468 objekata radilo bez odobrenja za rad, 1.827 objekata bez fiskalnog uređaja, a 6.556 subjekata nije izdavalo račune. Zbog utvrđenih nepravilnosti inspektori su zapečatili 4.278 poslovnih objekata, koji nisu otvoreni sve dok poslodavci zatečene radnike koji su radili nacrno nisu prijavili u Jedinstveni sistem koji se nalazi u Poreznoj upravi, a u 12.825 inspekcijskih nadzora izdati su prekršajni nalozi sa izrečenim novčanim sankcijama, u iznosu 31.412.022 KM.

Porezna uprava će nastaviti provoditi aktivnosti na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije i u vrijeme novogodišnjih praznika.

Pozivaju se porezni obveznici kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i da poštuju zakonske odredbe. Ukoliko se u budućim kontrolama kod ovih poreznih obveznika ponovo utvrde nepravilnosti, bit će im izrečena zaštitna mjera zabrane obavljanja djelatnosti u periodu od 6 mjeseci.

Porezna uprava zahvaljuje svim poreznim obveznicima koji uredno izvršavaju svoje porezne obaveze i poziva sve porezne obveznike da svoje obaveze blagovremeno izvršavaju, dobrovoljno prijavljuju i plaćaju, da prijave svakog radnika, odnosno da posluju u skladu sa poreznim i drugim važećim propisima, jer je to najbolji i najsigurniji način poslovanja.

Pozvani su svi radnici koji rade nacrno da je o tome obavijeste i svi građane da prijave saznanja o nelegalnom poslovanju, odnosno nepoštivanju poreznih zakona.

Porezna uprava poziva sve računovođe i revizore da prijave sve nezakonite radnje koje se odnose na izbjegavanje ili neplaćanje javnih prihoda poreznih obveznika kod kojih obavljaju aktivnosti. Vaša dužnost i odgovornost je da djelujete u javnom interesu i u skladu sa pravilima struke, da zaštitite sebe i profesuju koju obavljate.

Svaka prijava uživat će punu diskreciju, a prijave možete dostaviti anonimno putem e-maila: sivaekonomija@fpu.gov.ba i primjedbe@fpu.gov.ba, SMS-a na broj mobitela 061 724 610, besplatnog poziva na broj 080 020 333 i pošte na adresu Husrefa Redžića 4, Sarajevo, uz naznaku „Nepravilnosti“, saopćeno je iz Porezne uprave Federacije BiH.
 
Petak,
03. juli 2020.
VIŠE