Aktuelno

Novalić: Dogovorena deblokada 120 miliona KM
26 Dec 2019

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija i premijeri Federacije BiH i Republike Srpske, Fadil Novalić i Radovan Višković, danas su na prvom sastanku u Sarajevu razgovarali o nizu važnih pitanja, načinima saradnje Vijeća ministara i vlada entiteta, kao i prioritetima za budući zajednički rad.

Tegeltija je nakon sastanka izjavio da je dogovoreno da prva zajednička sjednica Vijeća ministara BiH i vlada FBiH i RS bude održana do kraja januara 2020. godine, te da se zajedničke sjednice u tom formatu održavaju jednom godišnje, dok će sastanci predsjedavajućeg Vijeća ministara i premijera entiteta biti održavani jednom u tri mjeseca.

Naveo je da  su razgovarali o nizu pitanja kao što je zakon o PDV-u, izvozu drvnih sortimenata, procesu evropskih integracija, reformi javne uprave, kao i bezbjednosti u BiH.

Što se tiče tehničkih pitanja, kako je dodao, razgovarano je o poravnanju kada je u pitanju raspodjela sredstava s Jedinstvenog računa UIO, te funkcioniranju Elektroprenosa BiH.

Kada je riječ o Zakonu o PDV-u, najavio je da će  stručni timovi sjesti s ljudima koji su kreirali taj zakon i baviti se samo ključnim pitanjima o PDV-u, kao što je pitanje stope, zatim da li će postojati diferencirana stopa ili neće, te roka u kojem se plaća PDV. 

- To su otvorena pitanja o PDV-u i o tome ćemo dobiti jasan stav stručnjaka i privrede, nakon čega ćemo zauzeti konkretne stavove - istakao je Tegeltija napominjući da će u parlamentarnu proceduru biti upućen zakon usaglašen s vladama entiteta.

Tegeltija je kazao da će članovi UO UIO iz Vijeća ministara BiH podržati dogovor entiteta kada je u pitanju poravnanje sredstava s Jedinstvenog računa UIO, ističući da su entitetski premijeri postigli visok stepen saglasnosti kada je u pitanju funkcioniranje „Elektroprenosa  BiiH“.

Federalni premijer Fadil Novalić izjavio je nakon današnjeg sastanka da je dogovorena djelimična, ali značajna deblokada novca Elektroprenosa BiH.

- Od 180 miliona KM investicionih sredstava, dogovoreno je deblokiranje 120 miliona KM - istakao je Novalić. 

Skupština Elektroprenosa BiH, kako je dodao, bit će održana između 15. i 20 januara iduće godine.

Višković je izjavio da će entiteti povući tužbe koje se odnose na raspodjelu prihoda od indirektnih poreza.

- Mi s ovim dogovorenim poravnanjem povlačimo tužbene zahtjeve i nadam se da ćemo nakon praznika, do kraja januara i to riješiti - rekao je Višković.

Naveo je da očekuje da već u prvom kvartalu naredne godine značajan broj pitanja bude u operativnoj razradi i realizaciji, te da je prioritetno zaštititi domaću proizvodnju.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija najavio je da će sutra biti održana sjednica Fiskalnog vijeća, te da se očekuje da bude usvojen globalni fiskalni okvir.
 
Utorak,
29. septembar 2020.
VIŠE