Aktuelno

Mujezinović je svojim zalaganjem mogao još mnogo doprinijeti
24 Dec 2019U sarajevskoj Vijećnici danas je upriličena komemoracija diplomati i bivšem federalnom premijeru Mustafi Mujezinoviću. Na komemoraciji je, između ostalog, istaknuto kako je svako od njega, dok je obnašao funkciju federalnog premijera, uvijek i bez okolišanja mogao zatražiti i dobiti podršku i savjet.

- Kroz čitav svoj životni vijek dao je veliki doprinos u razvoju Bosne i Hercegovine, radeći na pozicijama načelnika Općine Stari Grad, premijera Kantona Sarajevo i Federacije BiH, guvernera, te ambasadora u nekoliko zemalja - rekao je aktuelni premijer Federacije BiH Fadil Novalić.

On je kazao da svi, koji su imali priliku poznavati Mujezinovića i sarađivati s njim, zbog  toga osjećaju ponos.  
- Njegov prerani odlazak nenadoknadiv je gubitak za čitavo bh. društvo, pogotovo što je on svojim zalaganjem mogao još mnogo doprinijeti - dodao je Novalić.Kao ambasador Bosne i Hercegovine u nekoliko zemalja Mujezinović je časno i predano radio.

- U svakom segmentu njegove profesionalne karijere ostavljao je snažan i neizbrisiv trag. Bio je velik čovjek i prijatelj. Iza njega je ostao nedovršen projekat koji je silno želio da s uspjehom završi, a to je da se orginal povelje Kulina bana, koja je u posjedu Ruske Federacije, izloži u Bosni i Hercegovini - rekla je ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković.

Uime porodice Mujezinović, gradonačelnik Abdulah Skaka se zahvalio prisutnim prijateljima i svima onima koji su izrazili saučešće putem telegrama.

- Mustafa je bio državnik, patriota i Sarajlija koji je istinski volio ovaj grad. Generacijama koje dolaze je obaveza da slijede njegov put, da se trude i svakodnevno utiču na život stanovnika i ovog grada i države - kazao je Skaka.

On je ispričao da je Mujezinović, nekoliko dana prije smrti, rekao da su mu mnoge institucije pomogle u liječenju, a među njima Federalna vlada, Vlada Kantona Sarajevo i devet općina.

- Nekako mi je to ostala obaveza, amanet, da se u njegovo ime zahvalim na toj pomoći i drago mi je što je time pokazano da cijenimo naše ljude koji rade dobre stvari - dodao je Skaka. 
 
Nedjelja,
27. septembar 2020.
VIŠE