Aktuelno

Premijer Novalić ugostio profesora Akšamiju
23 Dec 2019Premijer Federacije BiH Fadil Novalić ugostio je danas prof. dr. Mehmeda Akšamiju nakon nedavne odluke Senata Evropske akademije nauka i umjetnosti (EASA- Academia Scientiarium et Artium Europaea/European Academy of Sciences and Arts) da ovaj bosanskohercegovački univerzitetski profesor postane njihov redovni član iz oblasti umjetnosti.

Senat Evropske akademije je u obrazloženju za prijem u članstvo prof. dr. Akšamije, između ostalog, istakao njegove zasluge na području umjetničkih i naučnih istraživanja i dostignuća u oblasti Opće teorije umjetnosti - Teorije fotografije.

-Čestitam vam na ovom velikom uspjehu i hvala vam mnogo što predstavljate našu državu na najbolji način. Bosni i Hercegovini je teško biti svjetski poznata kroz biznis, ali umjetnost i sport nam daju naviše šansi da dođemo do izražaja na svjetskoj sceni, zahvaljujući našim talentovanim i vrijednim umjetnicima i sportistima - kazao je premijer Novalić.

On je naglasio da je svjestan činjenice da su naši umjetnici i sportisti podržani s veoma skromnim sredstvima za razliku od njihovih kolega u inostranstvu, pa i susjedstvu.

Profesor Akšamija, koji je prvi redovni član Evropske akademije iz BiH i Evrope za oblast umjetnosti, se zahvalio federalnom premijeru na prijemu.

-Mi imamo ogromne ljudske kapacitete. Hvala vam na razumijevanju, a što se mene osobno tiče, stalo mi je da sve što radim i budem radio, bude za opće dobro BiH – kazao je prof. Akšamija.

Akšamija će povelju o redovnom članstvu u EASA dobiti na svečanoj plenarnoj sjednici Akademije, planiranoj za 7. mart naredne godine u  Salzburgu na 30. godišnjicu Akademije.
 
Utorak,
29. septembar 2020.
VIŠE