Aktuelno

Dvije kreditne linije za poticaj zapošljavanja
18 Dec 2019Razvojna banka Federacije Bosne i Hercegovine i Federalni zavod za zapošljavanje potpisali su danas u Sarajevu ugovor o realizaciji projekta Vlade FBiH o finansiranju dvije kreditne linije, poticaj zapošljavanja i samozapošljavanja, te održivost zaposlenosti.

Vršilac dužnosti direktora Razvojne banke FBiH Semir Fejzić kazao je da će nuditi kredite po vrlo povoljnim uslovima, od 2 do 2,5 posto kamata, po izuzetno prihvatljivim rokovima otplate, na pet i sedam godina.

Fejzić ističe da su određeni gornji i donji limiti kredita i da je naknada za njegovu obradu vrlo mala.

Također, izrazio je nadu da će sredstvima koja se deponuju iz Federalnog zavoda za zapošljavanje na račun Razvojne banke, zajedno postići ciljeve koji je pred njih stavila Vlada FBiH.

Fejzić je naglasio da je činom potpisivanja ugovor postao operativan i da će već od Nove godine, pravni i fizički subjekti moći podnijeti zahtjev za kredit.Direktorica Federalnog zavoda za zapošljavanje Helena Lončar podsjetila je da su i prije imali ugovor s Razvojnom bankom FBiH, ali da su tek potpisani ugovor unaprijedili, prilagodili tržištu rada i učinili ga konkurentnim za poslodavce koji žele zaposliti radnika ili koji imaju potrebu zadržati radnika.

Istakla je da su te dvije institucije pripremile kvalitetan ugovor kojim su omogućili da iz njihovih deponiranih sredstava plasiraju kredite za povećanje zapošljavanja u FBiH.

Izrazila je zadovoljstvo zbog potpisanog ugovora, naglasivši potrebu da se postojeći ugovor učini boljim i kvalitetnijim.  
 
 
Utorak,
29. septembar 2020.
VIŠE