Aktuelno

Zabranjen uvoz dječijih lutki
16 Dec 2019Sanitarna granična inspekcija Federalne uprave za inspekcijske poslove na mjestu carinjenja Tuzla, u toku redovnog pregleda pri uvozu, naložila je laboratorijsku analizu pošiljke dječijih igrački- seta lutki pod nazivom "Camaner Fashion Style“, porijeklom iz Kine.

Prema dostavljenim nalazima iz prvog analitičkog izvještaja nakon hemijske analize 6.12.2019. godine, za koju uvoznik nije tražio superanalizu, utvrđeno je da ispitani uzorak odstupa od graničnih vrijednosti štetnih materija di(2-etiheksil) ftalat (DEHP) sa liste ftalata na koje se odnose ograničenja.

Zdravstvena neispravnost ispitanog uzorka pokazuje da kontrolisana pošiljka, koja zbog nivoa štetnih materija, odnosno povećanog sadržaja di(2-etiheksil) ftalata (DEHP), ne ispunjava propisane paramentre kvalitete i sigurnosti za opću upotrebu i ne može biti uvezena niti stavljena u promet u skladu sa Zakona o zdravstvenoj ispravnosti životnih namirnica i predmeta opšte upotrebe.

Zabranjen je uvoz 180 dječijih igračaka - seta lutki pod nazivom "Camaner Fashion Style“ i istovremeno naređeno njeno uništavanje, saopćeno je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.
 
Petak,
03. juli 2020.
VIŠE