Aktuelno

U Mostaru obilježen prvi Dan znanosti u FBiH
12 Dec 2019

Federalna ministrica obrazovanja i nauke/znanosti Elvira Dilberović danas je, povodom Dana znanosti, u mostarskom Parku nobelovaca u Mostaru, položila cvijeće na spomenik nobelovca Vladimira Preloga.
 
Podsjetila je da je odlukom Vlade FBiH 12. prosinac, dan kada je 1975. godine Vladimiru Prelogu uručena Nobelova nagrada za kemiju, proglašen Danom znanosti u Federaciji BiH.
 
- Prvi put obilježavamo Dan znanosti u Federaciji BiH. Mislimo da je ovo najbolji način da odamo počast ljudima koji su živjeli za nauku i za otkrića, potaknemo današnju omladinu i  uputimo poruku kako nauka ne pozna ni ime, ni prezime, ni etnicitet, ni religijsku pripadnost. Nauka je nešto što doprinosi razvoju cijeloga društva - kazala je federalna ministrica.


 
Federalno ministarstvo je, putem kantonalnih ministarstava obrazovanja, preporučilo svim osnovnim i srednjim školama i visokoškolskim ustanovama u FBiH da na Dan znanosti dio nastave posvete nobelovcu Vladimiru Prelogu, te općenito značaju znanosti.
 
Vladimir Prelog rođen je u Sarajevu 1906. godine, gdje je živio do 1915. godine. Osnovnu i srednju školu završio je u Zagrebu, a diplomu inženjera kemije stekao je 1928. na Tehničkoj visokoj školi u Pragu, gdje je 1929. i doktorirao.
 
Od 1935. do 1942. godine radio je na Tehničkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, nakon čega je prihvatio poziv nobelovca Lavoslava Ružičke i otišao u Cirih, u Saveznu tehničku školu (ETH), gdje je od 1942. bio privatni docent, od 1947. izvanredni, a od 1950. redoviti profesor organske kemije. Nakon odlaska Ružičke u mirovinu, 1957. godine, preuzeo je predstojništvo Laboratorija za organsku kemiju (1957.-65.).
 
Dobitnik je mnogih nagrada i priznanja za znanstveni rad, a kruna je Nobelova nagrada za kemiju, za istraživanja stereokemije organskih molekula i reakcija, koju je 1975. podijelio s britanskim znanstvenikom J. W. Cornforthom.
 
Umro je u Cirihu 1998. godine.
 
Utorak,
29. septembar 2020.
VIŠE