Aktuelno

Najboljim studentima po 1.300 KM
10 Dec 2019

Federalna ministrica obrazovanja i nauke/znanosti Elvira Dilberović uručila je danas, na prigodnoj svečanosti u Mostaru, najboljim studentima u Federaciji Bosne i Hercegovine zaslužena priznanja i jednokratne novčane nagrade za izvrstan uspjeh ostvaren u akademskoj 2018./2019. godini.
 
Nagrađena su 74 studenta, koje su nominirali fakulteti koji djeluju u sastavu javnih visokoškolskih ustanova u Federaciji BiH, Univerzitet u Sarajevu i Franjevačka teologija Sarajevo, univerziteti u Tuzli, Zenici i Bihaću, te Univerzitet „Džemal Bijedić“ u Mostaru i Sveučilište u Mostaru.
 
Federalna ministrica čestitala je nagrađenim studentima i zahvalila svim javnim visokoškolskim ustanovama na saradnji i partnerstvu.
 
- Novac uložen u nekvalitetno obrazovanje je loša investicija, a dobra je ulaganje u poboljšanje kvalitete obrazovanja. Ovo ministarstvo je odlučno da dobro investira, i to u izgradnju kvalitetnog obrazovanja. To nije samo opredjeljenje, već naša obaveza i odgovornost prema svim našim mladim. Dodatni motiv ste upravo vi, koji se ističete svojim radom i ostvarenim uspjesima - poručila je ministrica Dilberović, sa željom da im ove nagrade budu motivacija za nastavak školovanja, ali i za ostanak u Bosni i Hercegovini
 
Istaknula je i ulogu i odgovornost društvene zajednice da osigura uvjete koji će omogućiti studentima da, prema sopstvenim mogućnostima, usvajaju nova znanja i pripremaju se za odgovorne zadatke.
 
- Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke ima koordinirajuću i savjetodavnu ulogu u ovim oblastima. Međutim, sa sigurnošću tvrdim da je ovo ministarstvo u reformskim procesima i nadogradnji obrazovno-naučnog prostora nezamjenjivo - dodala je Dilberović, posebno istaknuvši jednogodišnja grant sredstva za rad svih javnih univerziteta u FBiH, programe podrške mobilnosti nastavnika i studenata, te studentskim udruženjima i projektima, podrške za studente invalide i studente Rome, sufinansiranje studentskog smještaja i, uopće, studentskog standarda i niz drugih programa i aktivnosti.
 
Jednokratnu finansijsku podršku za nagrađene studente, u iznosu od po 1.300 KM, osiguralo je Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke/znanosti iz Budžeta Federacije BiH za 2019. godinu, saopćeno je iz ovog ministarstva.
 
Srijeda,
15. juli 2020.
VIŠE