Aktuelno

Svečano obilježen početak radova na probijanju tunela Zenica
09 Dec 2019

Predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Marinko Čavara i šef Delegacije Evropske unije u BiH te specijalni predstavnik Evropske unije Johann Sattler, simbolično su u zeničkom naselju Ponirak ozvaničili početak radova na probijanju sjevernog portala tunela Zenica, na poddionici Koridora Vc Ponirak - Vraca.

Federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić ovom prilikom je naglasio da je ovo najbitniji projekt na ovoj dionici. On je rekao je da je ugovorni rok za završetak radova 30 mjeseci, te da će realizacijom projekta doći do bolje prometne uvezanosti. 

Za izgradnju tunela Zenica, kako je napomenuo ministar Lasić, s bh. kompanijom Euro-asfalt iz Sarajeva potpisan je ugovor vrijedan 59.408.825 eura, bez PDV-a. 

Sredstva za izgradnju tunela osigurana su sa 50 miliona eura kreditnog zaduženja kod Evropske investicijske banke (EIB) te bespovratnih 19 miliona eura koje je donirala Evropska unija, u okviru Agende za povezivanje preko investicijskog okvira za zapadni Balkan (WBIF). EU je, posredstvom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), donirala i 12 miliona eura za tunel na poddionici Zenica - Donja Gračanica. Time su grant EU za te dvije poddionice dosegao iznos od 31 milion eura.

Lijeva cijev tunela bit će duga 2.475, a desna 2.420 metara.

-Prelijepa je ova naša zemlja, Bosna i Hercegovina. Za razliku od onih koji će prolaziti ovom cestom i diviti se ovim prelijepim predjelima, vjerujem da će se većina nas koji smo danas ovdje, kada budemo svjedočili završetku izgradnje i puštanju u promet ovog tunela, sjećati današnjeg trenutka - kazao je Čavara.

Sattler je istakao kako će izgradnjom Koridora Vc biti povećana sigurnost saobraćaja, smanjena zagađenost, pogotovo u velikim gradovima, ali i da će BiH povezati s EU.

- Ovaj je koridor dio mnogo veće priče, priče o povezivanju ove zemlje s regionom i zemljama EU. BiH je bila u prilici da proteklih godina povuče 200 miliona pomoći iz EU-a za 13 projekta na ovom koridoru, u okviru kojih su i mostovi kod Gradiške i Svilaja, koji će uskoro biti završen i omogućiti poveznicu na autoceste u Hrvatskoj - kazao je Sattler.

Direktor JP Autoceste FBiH Adnan Terzić istakao je kako je ponosan da firme iz BiH, u najzahtjevnijim granama građevinske industrije, imaju znanje da rade najzahtjevnije objekte.

Terzić je zahvalio međunarodnim finansijskim institucijama, koje su, kako je istakao, omogućile da se njihovim sredstvima izgradi tunel Zenica, čijom će izgradnjom Koridor Vc biti spojen s magistralnim  putem M-17.

-Ništa ne bi moglo biti postignuto bez jake podrške Federalne vlade, na čemu zahvaljujem premijeru Fadilu Novaliću, ministrima Denisu Lasiću i Josipu Martiću, kao i gradonačelniku Zenice Fuadu Kasumoviću – kazao je Terzić. 

On je dodao kako su radovi na izgradnji pristupnog puta počeli još prije pet mjeseci čime su stvoreni preduvjeti za nesmetano odvijanje radova u zimskim uvjetima. 
 
Četvrtak,
02. juli 2020.
VIŠE