Aktuelno

Posjet institucijama Vlade Republike Slovenije
04 Dec 2019Zamjenica premijera Federacije BiH i federalna ministrica financija Jelka Milićević, v.d. ravnatelja Porezne uprave Federacije BiH Šerif Isović, ravnatelj Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Željko Obradović i ravnateljica CILAP projekta (Izgradnja kapaciteta za unaprjeđenje zemljišne administracije i procedura u Bosni i Hercegovini) Andja Zimić su od 2. do. 4 prosinca 2019. godine boravili u posjetu institucijama Vlade Republike Slovenije.
 
Cilj posjeta bila je prezentacija sustava procjene vrijednosti nekretnina, obzirom da je Republika Slovenija jedina zemlja regije koja je uspostavila ovaj sustav.
 
Naime, u Bosni i Hercegovini je, zahvaljujući CILAP projektu, pokrenuto niz aktivnosti s ciljem povećavanja učinkovitosti i pouzdanosti procesa zemljišne administracije, a kao jedna od bitnijih je uspostava Registra cijena nekretnina, realizirana u uskoj suradnji Porezne uprave FBiH i Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove. Cilj Registra cijena nekretnina je pružanje uvida u stvarni razvoj i kretanje tržišta nekretnina kako bi bili postignuti veća transparentnost i sigurnost.


 
Ravnatelj Geodetske uprave Republike Slovenije Tomaž Petek je izaslanstvu Federacije BiH prezentirao projekt uspostave registra cijena i vrijednosti nekretnina. Održan je i sastanak u Ministarstvu financija, gdje je državna tajnica Natalija Kovač Jereb, sa suradnicima, prezentirala porezni sustav Republike Slovenije, a u Ministarstvu socijalne skrbi je ministrica Ksenija Klampfer prikazala sve koristi od podataka vrijednosti nekretnina u sustavu socijalnih davanja.
 
Posjet je ocijenjen veoma korisnim, obzirom da institucije Federacije BiH u sektoru zemljišne administracije razvijaju kapacitete za pripremu i realizaciju projekta procjene vrijednosti nekretnina.
 
Četvrtak,
02. juli 2020.
VIŠE